Русия: Нямаме нужда от авионосни групировки, а от оръжия за тяхното потопяване

Русия: Нямаме нужда от авионосни групировки, а от оръжия за тяхното потопяване

SHARE

Руският военен министър Сергей Шойгу даде програмно интервю за телевизия “Русия-1” като развитие на шегите на Путин с американските ПВО-системи Пейтриът, които позволиха разрушаването на рафинерия №1 на Саудитска Арабия преди седмица, след като бяха предпочетени от Рияд пред руския си аналог С-400, който купиха доста страни, сред които и НАТО-овска Турция.

„САЩ харчат гигантски пари за частни военни компании и авионосни групировки. Но трябват ли й на Русия пет-десет авионосни групировки, ако ние нямаме намерение да нападаме никого? Трябват ни средства, които потенциално могат да бъдат използвани против подобни авионосни групи на противника в случай на агресия срещу нашата страна. А това е несравнимо по-евтино и ефективно!”.

Шойгу обсъжда и политически теми: „Коя от страните, където САЩ отидоха да „носят демокрация” процъфтя? В Ирак, Афганистан, Сирия? Или там забравиха за националния си суверенитет след американското включване”?

Вторият най-рейтингов властник в Русия след Путин, който понякога бива задминаван само от външния министър Лавров, коментира още, че Русия е обвинявана за хибридни войни, но истинската в Афганистан е оставила държавата в руини, а сега САЩ се чудели как да се измъкнат от Венецуела, „където триумфът на демокрацията” не се бил състоял.

От средата на 60-те години Москва пристъпва към създаването на океански флот. Но разпадането на СССР прекъсва рязко този процес. Предвид текущите военни разходи на Русия (шесто място в света), ще й бъде крайно трудно да построи ВМФ, способен да се сравнява с американската мощ.
Русия се е опитала всячески да поддържа имиджа на „велик флот“, като от време на време е изпращала на походи единствения си самолетоносач „Кузнецов“, който дори беше край бреговете на Сирия.
„Но това бе любуване на увехнали цветя. От една страна, голяма част от съветската техника постепенно остаря, а срокът на експлоатация на корабите се приближи към своя край. А от друга страна, след загубата на големите корабостроителници, които останаха в Украйна, бе загубена възможността за построяване на нови големи кораби“, споделят военни експерти, като отбелязват, че този процес засяга и подводниците, които, макар да са оборудвани със страшните „Калибри“, са с все по-малък тонаж и не могат да се сравняват по никакъв начин с предишните „Тайфуни“ (тип „Акула“) с водоизместимост (надводна) повече от 23 хиляди тона.
„От безпомощността, озвучена от Шойгу, е видно, че руският ВМФ се сблъсква с дилеми и се стреми да адаптира стратегията си към реалността. Бъдещият руски флот, може би, в течение на значителен период ще бъде само сила, която може да осъществява само морска отбрана“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.