Русия изгражда нова военна база в Сирия

Русия изгражда нова военна база в Сирия

SHARE
FILE - In this Dec. 7, 1999 file photo, Russian Mi-24 helicopter gunships kick up dust near Urus Martan, 19 kilometers (12 miles) southwest of the Chechen capital Grozny. Syria has received dozens of Soviet-built Mi-8 transport helicopters and Mi-24 helicopter gunships since the Cold War times with the last deliveries taking place in the 1990s, and some of them require major repairs that can only be done by Russian repair plants. (AP Photo/ Maxim Marmur, File)

Руски хеликоптери се отправят към новата база на страната в Сирия, след като Министерството на отбраната в Москва потвърди създаването ѝ в северната част на страната.

Базата ще е в Камишли. Това е кюрдски град, където само допреди месец имаше американски войници, преди Вашингтон да обяви изтеглянето заради началото на третата турска операция в Сирия. Според руски репортери в базата вече има и противовъздушна ракетно-оръдейна система “Панцир”, която да защитава летището на Камишли.

Арабски издания коментират, че този ход е съгласуван между Москва и Дамаск. Руската агенция “Новости” пък цитира началника на бъдещата комендатура Тимур Ходжаев, според когото задачата ще е да се управлява работата на вертолетите, участващи в руско-турските патрули по границата с Турция. По думите на Ходжаев сега ще е възможно патрулите да обхващат по-голяма територия.

Патрулите започнаха след среща в Сочи между държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и маркират началото на създаването на т.нар. безопасна зона за връщане на сирийци в родината им. От края на октомври досега са осъществени няколко в различни точки на отстояние до 10 км южно от сирийско-турската граница.

Трета руска база в Сирия

Русия управлява военновъздушната база “Хмеймим” (от която сега прехвърля хеликоптери) и пристанище в Тартус в западната част на страната. Руската “Стройтрансгаз”, която трябваше да изгради “Южен поток” в България, ползва пристанището за период от 49 години и ще инвестира стотици милиони долари в него съгласно споразумение от тази пролет.

Този ход затвърждава присъствието на Русия в Сирия, след като тя влезе преди повече от четири години във войната на страната на президента Башар ал Асад. Преди официалното оповестяване на решението в. “Независимая газета” писа: “Ако Москва установи присъствие там, няма да позволи нито на американците, нито на турците да влизат.”

Американските военнослужещи, базирани в Камишли, помагаха на доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) в борбата срещу “Ислямска държава”. Балансът на силите в Северна Сирия, където коалицията контролираше по-голямата част от територията, обаче се промени с изтеглянето на САЩ заради турската операция “Извор на мира”. Последва споразумение между кюрдските бойци и режима на Асад.

Ново руско командване в Сирия

Междувременно командващият Въздушнодесантните войски на Русия Андрей Сердюков, заемал поста от април, бе заменен снощи, съобщи в. “Ведомости”. На негово място отива заместник-началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Александър Чайко. Източник на изданието твърди, че кадровата промяна е решена още през септември заради наближаващия край на времето, за което Сердюков е бил командирован.

Основната задача на Сердюков бе да ускори работата по съвместните турско-руски патрули в т.нар. деескалационна зона в Идлиб, последната голяма провинция, по-голямата част от чиято територия е под контрола на бунтовници. Събеседник на изданието обаче признава, че досега не е постигнат успех в “демилитаризирането” на района и обстрелът от бойци в Идлиб не е прекратен.

Според него обаче вината не е на Сердюков, а на турските власти, които не са изпълнили задължението си да разделят присъстващите в Идлиб опозиционни бойци (част от тях подкрепяни от Анкара) от радикалните ислямисти. Срокът на командироване от половин година е обичаен, продължава събеседникът. Той все пак отчита, че турско-руското сътрудничество в Идлиб за момента не дава нужните резултати.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.