Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да намалят добивите на петрол

Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да намалят добивите на петрол

SHARE

ОПЕК и други петролни държави, начело с Русия, са постигнали принципно споразумение във формата “ОПЕК+” за много голямо по размер съкращаване на петролното производство.

Саудитска Арабия и Русия са постигнали принципно съгласие за рекордно съкращаване на производството на петрол в рамките на “ОПЕК+” с до 20 млн. барела на ден, което би се равнявало на около 20% от световните доставки.

Глобалното търсене на петрол се понижи с 30 милиона барела, или с 30% от световните доставки, тъй като мерките за борба с коронавирусната зараза доведе до приземяване на самолетите по цял свят, до намалено използване на наземните превозни средства и до рязко ограничаване на икономическата активност.

Двете водещи производителки са успели да преодолеят основните пречки за сключване на сделка за намаляване на петролните добиви. Подготвеното проектоспоразумение предвижда всяка страна да намали добивите си през май и юни с 23%, което да доведе до общо съкращаване с 10 милиона барела дневно. За Русия и Саудитска Арабия това означава намаляване с по 2.5 милиона барела от сегашните 11 до 8.5 през следващите два месеца.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.