SHARE

Към очаквания ракетен отговор на САЩ и Франция след поредната химическа атака в Сирия, за която е обвинен режимът на Асад – сега се прибавя нова точка на конфликт – Русия и Иран обвиниха Израел за военна атака, която е довела до смъртта на техни военослужещи.

Така в конфликта и двете страни размениха обвинения и заплашиха с военен отговор. От една страна, режимът на Асад, Русия и Иран търсят отговори от Израел, който отрича да е извършил атаката, а, от друга, САЩ и Франция планират отговор за химическата атака, за която обвиняват Башар Асад.

Възможността напрежението между двете страни да ескалира не е за подценяване.

Не е ясно какво може да постигне администрацията на САЩ, тъй като Асад до голяма степен си върна контрола от бунтовническите групировки и терористичните организации в Сирия.

Ракетна атака от страна на САЩ няма как да промени баланса на силите. “Може да има целенасочен, самозадоволителен удар, но докато няма по-голяма перспектива и по-широка стратегия за целия конфликт, то единствено това ще допринесе за напрежението, без да постига цел”, казва Емили Хокайем от Международния институт за стратегически изследвания пред Washington Post.

 

“Времето за интервенция отмина”, допълва тя.

От своя страна Иран твърди че поне 14 души, сред които и четирима иранци, са загинали при ракетен обстрел, извършен от два самолета F-15 под командването на Израел.

Правителството на Бенямин Нетаняху отрече да стои зад атаката. Русия и Сирия отричат Асад да стои зад химическата атака, макар в предишните нападения независими разследвания да доказаха, че именно Башар Асад използва оръжието.

При извънредно заседание на Съвета на сигурност – което не постигна решение заради ветото на Русия – посланика на САЩ Ники Хейли заяви, че “Русия може да спре това безсмислено клане” и допълни, че Кремъл “е покрил ръцете си с кръвта на сирийските деца”.

Миналата седмица обаче преди химическата атака президентът Тръмп заяви, че възнамерява да се изтегли от конфликта в Сирия, което според анализатори подкопава силата на всякаква реакция от страна на Вашингтон.

“Президент, който казва, че иска да се разкара от Сирия, не е честно казано в позиция да заплашва военния прогрес на режима”, казва Файзал Итани от Атлантическия съвет във Вашингтон. “Ако Асад ни е поставил в ситуацията, че трябва да хвърлим няколко ракети по него – това наистина не променя картината.”

Миналата година по същия начин Тръмп извърши няколко ракетни обстрела, след като стана ясно, че е използван газ за убийството на цивилни в Кан Шейкун, Сирия. Отново това не промени картината на сблъсъка.

САЩ са разположили 2000 войници около Североизточна Сирия и заедно със сирийските кюрди те са уязвими на атака от страна на Иран и режима на Асад.

Същевременно кюрдите са под атака от турския президент Ердоган, който се намеси в конфликта против волята на САЩ, но в момента заема по-ключово място от Вашингтон, като Ердоган бе домакин на среща с руския и иранския президент, на която да се разреши бъдещето на Сирия.

Потенциална атака от Иран над израелските части навярно ще доведе до остър завой в отношението на САЩ към Иран – конфронтация с когото искат някои от ключовите съветници на Тръмп.

 

Макар сирийската криза да е обзела вниманието на света, то президентът започна Съвета по сигурност в Белия дом по повод нея с други мисли: яд, че бяха обискирани жилищата и офисът на личния му адвокат Майкъл Коен, което доведе до това президентът да критикува разследващия го специален прокурор Робърт Мълър, който, по негови думи, правил “атака над нацията”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.