Русия гони двама български дипломати

Русия гони двама български дипломати

SHARE
Moscow skyline, Russian Federation

Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин бе поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация, където бе уведомен, че двама дипломати от българското посолство са обявени за персона нон грата. Това съобщи българското МВнР.

Причината за това са действията на МВнР на Република България, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция. На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти.

Според съобщението на сайта на руското външно министерство за persona non grata са обявени:

Първият секретар на консулката служба в българското посолство Н. Панайотов и първият секретар на службата по търговско-икономически въпроси при посолството Ч. Христозов.  Те имат 72 часа да напуснат територията на Руската федерация.

РИА Новости припомня, че българската прокуратура започна досъдебно производство срещу група лица, заподозрени в шпионаж за Русия. Твърди се, че по време на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са извършвали нерегламентирани разузнавателни дейности, несъвместими в рамките на отношенията между двете страни, допълва агенцията.

От руското посолство заявиха, че очакват разследването за шпионаж в България да бъде деполитизирано и спекулациите относно предполагаемото участие на Руската федерация да бъдат спрени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.