Русия е обявила български дипломат за персона нон грата

Русия е обявила български дипломат за персона нон грата

SHARE

МВнР съобщи, че Русия е обявила български дипломат от посолството в Москва за персона нон грата.

В съобщение до медиите се казва, че посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

От съобщението на министерството се разбира, че българският дипломат е първи секретар в посолството. През октомври прокуратурата на България съобщи, че в посолството на Русия работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира данни с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Руските власти не съобщиха името му, макар медии да писаха, че става въпрос за Владимир Русяев, чието име наскоро изчезна от списъка със служителите на руското посолство. Москва предупреди, че е готова да отговори реципрочно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.