Русия даде позволение Навални да бъде транспортиран за лечение в Германия

Русия даде позволение Навални да бъде транспортиран за лечение в Германия

SHARE

Руски лекар заяви в петък, че болницата в Сибир, където е лекуван руския опозиционер Алексей Навални, е решила да позволи на германски лекари да го откарат в Германия за лечение.

Лекарят посочи, че болницата може да помогне за транспортиране на Навални до летището и че той ще бъде преместен в рамките на няколко часа. Той добави, че Навални е в изкуствена кома.

Очаква се до няколко часа руският опозиционен лидер и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални да бъде транспортиран до Германия, където да продължи лечението му. Още сутринта на летището в град Омск се приземи специално оборудван за целта германски самолет, предава кореспондентът ни Ангел Григоров.

През целия ден близките на Алексей Навални настояваха той да бъде транспортиран до берлинската клиника „Шарите“, а лекарите ги убеждаваха, че това е прекалено рисковано. Съпругата на опозиционера Юлия изпрати писмо с искане за съдействие лично до президента Владимир Путин.

След поредния консилиум за деня заместник-главният лекар на болницата за спешна помощ в Омск Анатолий Калиниченко обяви, че състоянието на пациента се е подобрило и транспортирането му е възможно.

“В този момент взехме решение, че не възразяваме срещу преместването му в друга болница, в тази, която ни посочат роднините”, посочи той.

Междувременно германските доктори, които прегледаха руския опозиционен лидер Алексей Навален, смятат, че полетът до Германия няма да представлява значителен риск за неговото здравен, заяви немска активистка организация.

Германските лекари пристигнаха в болницата в Омск, за да вземат 44-годишния Навален по искане на съпругата ми и на негови поддръжници, които заявиха, че се страхуват руските власти да не се опитат да прикрият уликите за това как се е разболял и казаха, че болницата, която го лекува, е лошо оборудвана.

Руският медицински персонал в болницата в Омск, Сибир първоначално заяви, че в петък състоянието на Навални се е подобрило леко през нощта, но че той е в твърде нестабилно състояние, за да бъде безопасно транспортиран извън страната.

В петък вечерта обаче те заявиха, че няма да се противопоставят на преместването му, след като немските лекари получиха достъп до Навални и казаха, че смятат, че той е годен за пътуване.

Старши лекар в болницата Анатолий Калиниченко заяви, че болницата може да помогне за транспортиране на Навални до летището и че той ще бъде преместен в рамките на няколко часа.

“Взехме решение, че не възразяваме той да бъде прехвърлен в друга болница”, каза Калиниченко.

Решението дойде, след като съпругата на Навалнни – Юлия изпрати писмо до Кремъл, с което директно го помоли да се намеси и да даде разрешение да бъде транспортиран извън страната.

Германският външен министър Хайко Маас разкри по-рано, че Берлин е готов да предостави медицински грижи за Навални, но лекарите от болницата в Омск, където се лекува руският опозиционен лидер, предположиха, че той не е в състояние да бъде транспортиран.

Също по–рано днес директорът на основания от руския опозиционер Фонд за борба с корупцията Иван Жданов съобщи, че в организма на Алексей Навални е открито опасно вещество.

Заместник главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко категорично опроверга информацията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.