SHARE

Румънският президент Клаус Йоханис е подписал декрет за освобождаването на ръководителя на антикорупционната прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши. Отстраняването на Коьвеши като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията  е  обяснено  с решение на Конституционен съд от края на месец май, съобщи БНР. Тогава румънският Конституционен съд обяви,че отказът на президента да  отстрани  популярната юристка (по искане на правосъдния министър) е противоконституционен.

На 22 февруари министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняване на шефката на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши, обвинявайки я в различни нарушения, включително авторитарно поведение, намеса в корупционни дела, отказ да се яви на изслушване в парламента и други.  Това предизвика остри критики сред румънските граждани, a Брюксел изрази притеснение за независимостта на съдебната система.

По-късно Висшият съвет на магистратурата с 6:1 гласа отказа да изпълни  искането на министъра, а президентът Клаус Йоханис заяви, че мотивите на министъра не са успели да го убедят и отказа да отстрани от длъжност главния прокурор на НДБК.

След отказа на президента лявоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите сезира Конституционния съд, чието решение е задължително за изпълнение.  След решението на съда правосъдният министър Тудорел Тоадер коментира, че то „изтъква конституционния принцип, според който прокурорите развиват дейността си под ръководството на министъра на правосъдието“.  Според него „президентът няма никакви законови правомощия да оценява професионалните и мениджърските компетенции на висшите прокурори за разлика от министъра на правосъдието“.

НДБК, която е изключително активна в преследването на високопоставени длъжностни лица, заподозрени в корупция, е много популярна и сред румънците.

Създадена през 2002 г., агенцията многократно получаваше похвали в докладите на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Откакто Кьовеши пое ръководството на антикорупционната агенция през 2013 г., делът на осъдителните присъди рязко се увеличи, отбелязаха агенциите.

Текстът е препубликуван от специализирания на правна тематика сайт Defakto. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.