Румен Радев: В България има паралелна власт и тя трябва да бъде...

Румен Радев: В България има паралелна власт и тя трябва да бъде неутрализирана

SHARE

Президентът Румен Радев обяви в интервю за предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви, че в България има паралелна власт и тя трябва да бъде неутрализирана. По думите му “разделението на властите се изпразва все повече от съдържание” и това довеждало до приемането на лобистки закони между първо и второ четене.

“Когато правителството харчи на тъмно милиардни изкуствени излишъци, когато се шири корупция, трябва да преосмислим мястото на българските институции за преодоляване на ерозията на държавността и за неутрализиране на паралелната власт”, добави президентът. Цялото интервю на Румен Радев гледайте тук.

В залеза на управлението на Борисов се заговори за контрол над главния прокурор

Радев обяви, че ще се възползва от конституционното си право да предложи промени в основния закон на държавата. Коментарът му дойде, докато обсъждаше предложението на властта за “независим” прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът беше предложен на извънредно заседание през уикенда, след като Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и критични становища за предлаганите още през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, по-известни като закона за “тримата големи”.

“Начинът за реализация на тези идеи не се покриват с моите. Още в началото управляващите тръгват с нарушение на закона за нормативните актове. Къде беше общественото обсъждане на този въпрос? Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от 10 години и чак в залеза на своето управление Бойко Борисов решава да го повдигне, и то в типичния си стил”, добави Радев.

Той каза още, че с интерес ще следи дебатите в парламента при обсъждането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които трябва да се регламентира фигурата на “независим” прокурор. За него е важно да се види дали законопроектът няма да влезе в колизия с конституцията, тъй като “въвеждането на нова и мощна фигура, понякога по-силна дори от главния прокурор”, не е записано по никакъв начин в конституцията.

“Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор? Проблемът е по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Не случайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки законодателни промени, за нови правила и за еволюция на политическата култура. Това явно е непосилна задача в един узрял етап на управлението на Борисов”, допълни Радев и припомни, че според чл. 154 от конституцията има право да предложи промени.

Той каза още, че каквито и конституционни промени предложи, те ще бъдат разгледани от депутатите и всяка партия ще трябва да вземе отношение по тях. Държавният глава посочи, че би поискал и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, каквато опция липсвала в момента.

По информация на “Дневник” от президентството Румен Радев планира първо да събере правния си съвет, за да чуе мненията на юристи за евентуални изменения в основни закон, а после да проведе дебати с политици и експерти.

Охранява ли братът на Гешев президента

Румен Радев отговори на подхвърленото изречение от Борисов преди седмица отново в интервю за “Лице в лице”, че братът на избрания за нов главен прокурор Иван Гешев го охранява. Премиерът намекна, че президентът и бившият ръководител на специализираната прокуратура са в добри отношения и връщането на указа от страна на Радев за назначаването на Гешев било за пред медиите.

“Някой търси под вола теле. Полк. Георги Гешев беше назначен за ръководител на екип на моята пряка охрана още при избирането ми за президент. Отдавна обаче той не е част от моята пряка охрана. Той е професионалист и прекрасен човек и е отдавна в структурите на Националната служба за охрана (НСО), много преди брат му да бъде избран за главен прокурор”, каза Радев.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.