Румънските депутати свалиха правителството с вот на недоверие

Румънските депутати свалиха правителството с вот на недоверие

SHARE

Румънските депутати свалиха центристкото правителство на малцинството на премиера Лудовик Орбан, предаде “Ройтерс”. Агенцията коментира, че така се създава перспективата за дълъг период на политическа несигурност заради фрагментираната законодателна власт.

Инициативата за вота дойде от опозиционната Социалдемократическа партия. Според официалните данни 261 депутати са гласували за свалянето на Орбан при необходими 233 гласа.

В началото на януари Орбан заяви, че ще опита да предизвика предсрочни парламентарни избори до средата на годината, за да възстанови доверието след години на политическа нестабилност.

По график Румъния трябва да проведе местни и парламентарни избори съответно през юни и в края на 2020 г. Не са предвидени никакви други избори до 2024 г.

Правителството на малцинството на Орбан дойде на власт в началото на ноември, след като предишният кабинет на социалдемократите падна с вот на недоверие след три години на власт.

Опитвайки да се върнат на власт, социалдемократите критикуваха Орбан, че опитва да промени избирателните закони без обществен дебат преди местните избори през юни.

Коментатори заявиха, че вотът може да открие пътя за предсрочни избори, за които Националната либерална партия на Орбан и ключовият ѝ съюзник Клаус Йоханис от дълго време настояват, за да се възползват от увеличаващото се одобрение за партията. Националната либерална партия удвои рейтинга си до почти 47% след парламентарните избори през 2016 г., докато одобрението за социалдемократите намаля наполовина, достигайки до около 20% за същия период.

Очаква се Йоханис да свика политическите партии за консултации за сформиране на ново правителство в четвъртък.

Предсрочни избори може да се задействат само ако парламентът отхвърли две поредни предложения за министър-председатели в рамките на 60 дена. Според анализатори това би било изключително трудно на фона на фрагментираните и поляризирани парламентарни групи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.