Роджър Уотърс: Дошло е времето хората да излязат на улиците

Роджър Уотърс: Дошло е времето хората да излязат на улиците

SHARE

Седем години след концерта си в София, на който подкрепи протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски, бившият басист на “Пинк Флойд” Роджър Уотърс даде интервю на кореспондента на Би Ти Ви за Великобритания Васил Христов, което беше излъчено в предаването “120 минути”. В него той призна, че не знае за недоволствата в страната в последните два месеца, но и не е учуден от тях.

 

“Българите не са сами в това. То се случва на много места по света и аз подкрепям всички тези протести. Виждам го като началото на огромно глобално движение”, каза Уотърс, като допълни, че “управляващият елит просто краде всичко, докато имат възможност да го правят, използвайки за защита въоръжените сили и полицията”.

 

Според него образованието, или по-скоро липсата на свобода в образованието, е това, което липсва на съвременното поколение. На въпрос какво мисли за стената около нас като хора и общество той отговори:

 

“Смятам, че времето е дошло хората да излязат на улиците. И ако това бях аз, щях да взема щит със себе си и щях да нося каска, защото тези гангстери ще те убият”, добави Уотърс и уточни, че всяко насилие трябва да бъде снимано, защото това ще е най-силното оръжие на протестиращите.

А ето какво сподели кметът на район “Слатина” Георги Илиев във Фейсбук страницата си:

Днес в

120 минути

имаше интервю с Роджър Уотърс и припомняне как точно преди 7 години на “Стената” бе изписано #OCTABKA.

Мислите, че е изписано на кирилица?
Това е илюзия.
На латиница е, само с главни букви – така се появи на “Стената” по време на концерта му на Националния стадион “Васил Левски” на 30.08.2013г.
Това е историята на една дума от 7 букви, която за кратко разтърси България.
Имам хоби – да бъда гид на повечето от музикалните звезди, които идват в България. През последните над 20 години съм посрещал, обгрижвал и изпращал величията на музикалната сцена, които са били тук. AC/DC, “Металика”, Мадона, “Пърпъл” и т.н. – списъкът може да продължи почти безкрайно…
Но най-незабравимото ми преживяване беше преди точно седем години. Тогава правех кафе пред парламента, живеех в палатка пак там и се наложи да се откъсна от протеста, за да бъда гид на Роджър Уотърс. Няма нужда да обяснявам, че това бе сбъдната мечта – не само да видя шоуто (истината е, че го гледах в Италия, тук бачках и нямаше как да го видя), но и да се срещна и говоря с Роджър.
Титанична личност, оказала огромно влияние върху световната музикална история, а и не само. Защото за него музиката е нещо повече – комплексно светоусещане. Човек, който в творческите си търсения бе стигнал до майор Томпсън – британски комунист, загинал в България, чийто гроб посетихме, за да заснеме как над гроба му чете историята на живота му… Това посещение прогагандната машина на БСП се опита да превърне в опорна точка и там им беше грешката.
Роджър много се ядоса, че личната му визита бе обезпокоена от присъствието на партийни функционери (Янаки Стоилов и компания) и сам започна разговора за протестите. Беше чел и знаеше за какво протестираме, но се оказа, че мениджърите му го бяха предупредили да не се намесва по никакъв начин. Изрично му бяха казали да не произнася Resign! (“Оставка!”).
Това, разбира се, само го направи по-любопитен и на вечерята преди концерта настоя да направи нещо за протеста. Коментирахме, че ще държи реч на български за държавния тероризъм и той попита дали да не завърши речта си с ОСТАВКА. След малко уточнения срещу кого точно протестираме и чия оставка искаме режисьорът каза, че се сеща за по-добър момент – след въпроса “Mother, should I trust the government?” (“Мамо, да вярвам ли на правителството?”). Роджър попита: „Да го кажа тогава?“, отговорих, че не е нужно да го казва – може да го изпише. „Ама нямаме кирилица…“ – беше реакцията му. Казах, че не е необходима, поисках телефона му и с главни букви на латиница написах „OCTABKA“. Той попита може ли да се раздели на три части, защото оригиналният отговор на Стената е “No f*cking way” и трябва да бъде заместен. Отговорих, че точно така го скандираме… Той го прати на програмистите, които работеха на стадиона, и останалото е история…
Почти пет години след това (през май 2018-та) Роджър отново беше в България и пак бяхме заедно.
Пак ходихме до гроба на майор Томпсън и си говорехме за протести и промени.
Казах му, че съм съосновател на нова партия – движение на младите и прогресивните, която има за цел качествена промяна в обществото и смятам да участвам в избори, когато става дума за мажоритарни такива (каквито бяха тези за кмет).
Пожела ми успех.
Благодарение на вас този успех е факт!

Днес в 120 минути имаше интервю с Роджър Уотърс и припомняне как точно преди 7 години на “Стената” бе изписано…

Публикувахте от Георги Илиев – кмет на Слатина в Неделя, 6 септември 2020 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.