Родители от Сливен, Ямбол и Карнобат панически опразват училища заради фалшива новина,...

Родители от Сливен, Ямбол и Карнобат панически опразват училища заради фалшива новина, че социалните ще им вземат децата

SHARE

Фалшива новина изпразни за кратко време училищата „Д-р Петър Берон”, „Йордан Йовков” и една детска градина в Ямбол. До родителите достигнал слух с неясен източник, че преди обед в понеделник социални работници и полиция са влезли в учебните заведения, за да извеждат деца. През целия ден учители и директори разговарят с изключително притеснените родители, които не желаят да пуснат децата си на училище. От Отдела за закрила на детето в Ямбол категорично заявиха, че нито днес, нито през последните дни са влизали в двете училища и да са извеждали деца. Според експертите извеждането на деца не е толкова лесно и има утвърдена процедура за това. До късния следобед Регионалният инспекторат по образованието запази мълчание по темата.

Аналогична бе ситуацията днес и в Сливен, където след блъскане и викове около 500 деца били изведени от 6-0 и 8-о училище. От първото школо обясниха, че занимания имало до 10 часа, а часовете за втора смяна били отменени. Разгорещените родители обяснили, че някой ги предупредил за готвената акция и те хукнали към двете учебни заведения, за да си ги приберат. За броени минути дворовете почернели от паникьосани хора.

Родители от два ромски квартала в Карнобат са поискали да приберат децата си от учебните заведения. Причината е слух, разпространен в социалните мрежи, че социални служители искат да им ги отнемат. Информацията потвърди зам.-кметът на Карнобат Мария Генова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес е на посещение в Сливен, заяви, че е информиран за случая. Той съобщи, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре организирани групи. „По мое мнение някой се опитва да насажда страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, заяви Вълчев.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.