SHARE

Великобритания се задушава с Brexit. Вчера ЕС и кралството достигнаха до чернова на споразумение и направиха някакъв опит да звучат оптимистично.

Не се получи.

Фактът, че Доминик Рааб, министърът по излизането от ЕС – който е СЪАВТОР на проклетото споразумение! – тази сутрин подаде оставка, защото не може “с чиста съвест” да приеме същото това споразумение, което вчера вечерта подкрепи като успех за Великобритания, демонстрира пълния срив в разбирането на това правителство с какво всъщност се е заело и каква катастрофа предстои.

В момента тече публичното тричане на Тереза Мей в парламента. Само двама депутати досега се изказаха в подкрепа на сделката, която всички отхвърлят по разнообразни причини, а тя упорито предлага ли, предлага.

Ключови аспекти от черновата ще намерите тук, иначе можете да прочетете и 585-те мъчителни страници на сайта на Европейската комисия.

Когато Мей казва, че това е възможно най-добрата сделка, която може да се постигне, не лъже. Права е. Но само в светлината на факта, че друго ВЪЗМОЖНО споразумение никога не е било постижимо и всички, които следяхме темата, знаехме това още през март 2017.

Когато крайните брекзитъри крещят, че това е тежко унизителна сделка за Великобритания и на практика не отделя кралството от съюза, т.е. не представлява Brexit, а просто понижаване в ранг до сателитна държава, и те не лъжат, прави са. На практика тази сделка просто се примирява с реалността, че Великобритания е обвързана с Европа по незаобиколими начини и опитите за откъсване просто късат месо от Острова без утешителна награда.

Когато шотландците и северноирландците в парламента яростно предупреждават, че тази сделка може да доведе до разпадането на Обединеното кралство, и те не лъжат.

Когато лейбъристите казват, че това споразумение нарушава обещанията, дадени от самата Мей, че Великобритания ще напусне митническия съюз, за да си уговаря сама бляскави търговски сделки с Мавритания и Тимбукту, и те не лъжат.

Когато либералдемократите отчаяно посочват, че Брекзит е неосъществим по замисъл, защото обещанията, заради които бе гласуван, са неизпълними в този свят, в тази вселена, и затова вместо да крушира без сделка, Великобритания просто трябва да остане в ЕС, защото това е най-привилегированото възможно положение, и те не лъжат. Не лъжат, горките. Но няма кой да ги чуе.

Битката на динозаврите в Уестминстър тепърва започва. Мачът на смъртта между тори и лейбъристи за тотално взаимно унищожение е необратимо в ход. И бъдещето на Великобритания е просто бележка под линия.

…В парламента мнозина с блеснал поглед питат Мей кога ще започне сериозната подготовка за извънредното положение, което ще съпътства излизането от ЕС без сделка на 29 март догодина.

Карикатура: Andy Davey
Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.