Ресторантите отварят на 1 март, част от бранша готви протест

Ресторантите отварят на 1 март, част от бранша готви протест

SHARE

Ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно – в зависимост от епидемичната обстановка. За това са се договорили здравният министър Костадин Ангелов и представители на бранша.  

 

Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни:

“Компенсация ще може да бъде получена за целия февруари месец. Ако се отворят заведенията през февруари, няма да могат да бъдат изплатени средства на колегите. От това произтича предложението“.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери са поискали представителите на Асоциацията.

 

Помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. Работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно, настоя още Атанас Димитров:

“Държавата да компенсира тези хора на работната заплата, на която са социалноосигурени в максимален размер, плюс 30 на сто от оборота на заведението. Те своеобразно начисляват сметки за ток, все едно, че сме в пиков бизнес. Общините трябва да си редуцират такса смет, таксата за битови отпадъци. Плащаме такса за сграда, която държавата ни възпрепятства да ползваме в името на здравето”.

 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са съгласни ресторантите да възобновят работа от 1 март, а нощните заведения – 15 дни по-късно. Това се казва в позиция на двете организации. Те заявяват, че не са участвали днес в преговори със здравния министър относно дата за отваряне.

“Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация”, пишат двете организации на заведенията. И категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и остава намерението им да протестират на 27 януари с искане да отворят на 1 февруари.

На извънредно правителствено заседание по-рано беше решено срокът на извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължен до 30 април.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.