SHARE

Днес са решаващите избори за кмет на Истанбул.

Жители на Истанбул отмениха планираните си за 23 юни отпуски. Авиолинии и туристически агенции позволиха на хората да сменят датите на полетите и пътуванията си безплатно.

Общините в популярни курорти разпространиха фалшиви съобщения за очаквано лошо време, за да откажат истанбулци от посещения през точно този уикенд. “Не идвайте в Бодрум на 23 юни”, написа в свое изявление общинският съвет. “Очаква се тежък снеговалеж и плажовете ще бъдат затворени.”

А властите в Адана на средиземноморския бряг предупредиха, че на същия ден при тях температурите ще достигнат 150 градуса по Целзий.

За всичко това има сериозна причина – повторните избори за кмет на Истанбул. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи в изборите на 31 март само с 13 000 гласа преднина в 15-милионния град. Партията на справедливостта и развитието (АКП) поиска и получи анулиране на вота. Това разгневи обаче много хора, особено в районите, където превес има опозиционната Народнорепубликанска партия (CHP).

Ердоган загуби ключови градове заради стагнираната икономика, организираната опозиция и тяхното компютърно приложение за броене на гласове

“Мисля, че решението изборите да се повторят е нелепо”, казва 41-годишният Мерих Ондер, който ще си тръгне по-рано от сватба в Южна Турция на 22-ри, за да може да гласува на 23-ти. “Ще гласувам за кандидата, който бе ощетен.”

35-годишният Берке Ертунч казва, че би отменил планираното си пътуване до Берлин, дори ако авиокомпанията не му е предложила пълна компенсация. “Като виждаме, че предишните избори бяха спечелени с 13 хил. гласа, всеки един се брои”, смята той.

“Поддържаме контакт с 5500 туристически агенции и знаем, че за почти всички резервации от Истанбул за този уикенд е поискано да бъдат отменени”, казва пред Ройтерс Джем Полатоглу, говорител на Travel Agencies Platform.

Турските авиолинии съобщиха, че ще позволят на клиенти да променят датите на полетите си между 21 и 26 юни безплатно; същото предложиха и авиолиниите “Пегасус” и други.

Статията е публикувана в “Дневник” на 9 май 2019 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.