SHARE

Добрата новина е, че план минимум за проверка над Тръмп – вземането на долната камара от демократите – е изпълнен, и то със сравнителна лекота.

Това ще сложи известни спирачки пред Тръмп, ще има инструменти за постоянно напрежение. Президентът няма да може да прикрие резултатите от разследването на Мълър за сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп.

Дългото мълчание на Мълър заради изборите скоро ще спре. Специалният прокурор вече обвини и осъди множество души от обкръжението на Тръмп, включително мениджъра на кампанията Пол Манафорт – това е най-ясният сигнал, че скоро може всички да научим истината за случилото се през 2016 г. и зависимостите на Тръмп от Кремъл. Bloomberg се позовава на източници от Департамента по правосъдие, че специалният прокурор е готов да покаже свършеното от него до края на годината.

Освен защита на разследванията срещу Тръмп тези избори показаха и новите политически деления в САЩ. 

Избирателната активност и някои специфични данни показват, че републиканците са на път напълно да загубят градовете и предградията, по-високата средна класа, работещите и неженените жени.

На местно ниво също бяха обърнати много от супер мнозинствата на републиканците, което ще им попречи да манипулират изборните правила (с джеримандъринг – преначертаване на изборните райони). През 2020 г. ще има преначертваване на избирателните райони, за което е ключово републиканците да не контролират изцяло местната власт.

Демократите започнаха от трагично положение. След 2016 г.  те контролираха 31 от 99 местни законодателни органа (под една трета!) и 16 от 50 губернатори. Загуби, дължащи се на изключително слаби позиции от 2010 г. насам. Още не са известни крайните резултати, но демократите печелят поне 7 допълнителни губернаторски кресла.

Не отсъстват и лоши новини. Сенатът се измести в посока на републиканците, с което те ще запазят контрола си над съдебната система и номинациите в изпълнителната власт.

Макар да бе очаквано, че демократите няма да спечелят Сената, тъй като само 8 от 35 места на тези избори бяха на републиканците, то след две години демократите ще трябва да надскочат себе си, за да си върнат горната камара.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл изпълнява мисията на живота си да запълва съдилищата с идеолози с доживотен мандат. В дългосрочен план това е най-голямата щета от Тръмп.

Тръмп успява да енергизира своите си хора (избирателната активност е изключително висока и в аграрните райони). Загубите на сенаторски места в Индиана, Мисури и Аризона са сериозен удар. Флорида, както винаги е на кантар, но вероятно Тръмп успя и там да наклони везните.

В Северна Дакота шанс нямаше, а Тексас, макар оспорван, щеше да е чудо да бъде спечелен от демократите. Ако демократите бяха взели тези два щата, това щеше да е фатален удар и страхотна позиция за изборите през 2020 г.

С две думи, можеше да е много по-зле, но демократите не намериха добро противодействие на Тръмп. Добре е, че центристите спечелиха повече от радикалите.

Възможно е стратегически да е по-добре да не са на власт преди 2020, но с някакви спирачки пред унищожаването на институциите и манипулацията на изборния процес. Имунната система започва да се задейства, но очевидно инфекцията е голяма и тръмпизмът ще е голям фактор.

А що се отнася до Републиканската партия – тя отдавна е мъртва. Последният пирон бе кончината на Джон Маккейн. И едва ли ще се съживи. Единственото, което може да задържи републиканските политици на власт, е безусловна вярност към президента. Скоро може да им се наложи да избират между тази вярност и кариерата си и по-висши ценности.

Партията на Тръмп е повече от жива – расистка, ревизиониска и пълна с омраза.

Автори: Никола Пенев и Йордан Цалов

SHARE