SHARE

Илф и Петров са описали в детайли различните мошеничества на Остап Бендер. Той наистина е единствен и неповторим!
„Неповторим“ ли казах?
Много даже си е повторим, съдейки по това, което се случва в Отечеството ни любезно. Нищо ново под слънцето. И при Слънцето…

Представете си аз да завлека държавата с една много крупна сума. И държавата да не ме гони до дупка да ѝ я върна. Държавата, която щеше да ме глоби с 440 лева, ако своевременно и чинно като съвестен данъкоплатец не си бях внесъл дължимите данъци на обща стойност… 44 стотинки.

Та като си представите как завличам държавата с тази много крупна сума, продължете да си представяте как под носа на държавата си купувам едно печелившо предприятие. Например шивашко. И – нали не спирате да си представяте? – държавата започва да идва при мен да си шие костюмите, като ми плаща за тях скъпо и прескъпо. Но не се досеща да си потърси много крупната сума.

Е, понеже стана дума за Остап Бендер, не сме ли се превърнали ние в ново Ню-Васюки?

А може би дори в Република Остап-Бендерия. Защото у нас добре живеят остапбендеровците. Впрочем всички прилики с действителността са случайни, както се казва! Да не си помислите с развитото въображение за едни присвоени и невърнати на държавата близо 60 милиона лева и за една купена и с тези присвоени, но невърнати на държавата пари национална медия?!

С тази разлика, че истинският Остап Бендер след авантюрите си обикновено се спасява с бягство, а да не казвам как свършва накрая. Докато у нас заради неговите ментета младите хора се спасяват с бягство от страната ни.
Ето, и днес със свито сърце дадох поредната препоръка – на чудесна моя бивша студентка. Тя ми каза:
– Стисках зъби, стисках зъби и не издържах, реших да си потърся и аз късмета в Европа! Едно, че тук скоро няма да стане Европа; и, второ, че по-зле, отколкото съм тук, никога няма да бъда в Европа…

От Николай Слатински

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.