SHARE

“Репортери без граници” заклеймава натиска, упражнен наскоро от страна на българските власти над журналистиката в страната и в частност удара по “Икономедия” и нейните издания “Дневник” и “Капитал”, както и към издателя на вестниците Иво Прокопиев.

Това се казва в комюнике на организацията, разпространено на 8 ноември, което публикуваме в цялост.

“След като българското правосъдие обяви, че ще разследва за пране на пари Иво Прокопиев, собственик на две големи независими медии, “Репортери без граници” призовава българските власти да престанат със съдебния тормоз.

Година след като българските власти замразиха авоарите и банковите сметки на собственика на “Икономедиа” Иво Прокопиев в опит да заглушат редактор на независима преса, те атакуват отново издателя на “Капитал” и “Дневник”.

Българското правосъдие обяви на 26 октомври 2018 г. че ще започне процедура срещу Иво Прокопиев за пране на пари. Прокурорите атакуват условията по продажбата на една от фирмите му на немска група. Обвиненият счита, че тези твърдения са неоснователни и че натискът, който напомня на съдебен тормоз, цели за пореден път да заглуши независимите медии в страната. Според Иво Прокопиев това се дължи на скорошно разследване в седмичникa “Капитал” относно злоупотреба с обществени средства от страна на държавник, близък до властта. Това разследване провокира натиск от страна на правителството.

С цел да осветли мащабите на съдебната агресия спрямо своята компания или други независими медии, като ежедневника “Сега” или информационния сайт “Клуб Z”, собственикът на  “Икономедиа” поиска международни наблюдатели да бъдат информирани относно разследванията срещу български издатели, процедура, която би внесла повече прозрачност относно мотивите и която би поискала аргументация за тези повтарящи се съдебни акции. Прокопиев е сезирал и Европейския съд за правата на човека в Страсбург относно запорирането на сметките си.

“Всички опозиционни медии, които се осмелят да критикуват правителството или олигарсите, които са близки до властта, рискуват да бъдат подложени на натиск”, коментира Полин Адес-Мевел, отговорник за региона на Балканите на “Репортери без граници”. “Често олигарсите ползват таблоидите, информационните сайтове и телевизиите за съсипването на репутацията на опозиционните медии и също толкова често те използват съдебния натиск, за да задушат независимите гласове. Тези перманентни акции, тези атаки и институционални инициативи, които визират да попречат на работата на тези медии, трябва да бъдат моментално прекратени.”

Присъединявайки се към ЕС през 2007 г., държавата беше поставена под Механизъм за наблюдение, инструмент на Европейската комисия, който трябва да оцени ефективността на съдебната реформа и на борбата с корупцията. Тъй като следващият доклад на Европейската комисия относно върховенството на правото в България се очаква следващия четвъртък, 13 ноември, “Репортери без граници” настоява Механизмът за сътрудничество и проверка да се поинтересува от разследванията срещу независими медии. 

В рамките на периода 2009-2013 г. печатните медии от групата на “Икономедиа” публикуват разследвания над корупцията в българската банка КТБ, провокирайки серия от враждебни атаки.

От първото разследване, водено през 2009 г., медиите на олигарха Делян Пеевски започват да водят мащабна клеветническа кампания срещу Иво Прокопиев и публикациите на  “Икономедиа”. Кампанията продължава и до ден днешен, разпространявайки същите фалшиви обвинения, въпреки огромния брой дела за клевета, които Прокопиев води и печели срещу публикациите на Пеевски.

От присъединяването на страната към ЕС преди 11 години свободата на медиите се влошава в България, която пада от 36-о на 111-о място в световната класация за свободата на медиите на “Репортери без граници”, което превръща страната в първенец по несвобода на словото в региона.

Полин-Адес-Мевел, отговорник на отдел ЕС и Балканите за “Репортери без граници”

Репортери без граници” публикуваха своя годишен индекс за свободата на медиите. Тази година България падна с още две места, с което, освен че продължи да бъде последна сред всички страни в ЕС, вече е задмината и от всички балкански страни, с условното изключение на Турция (на 157-о място). Класацията ви представихме тук. 

Позицията е публикувана в същия ден, в който депутати от ВМРО обсъждаха принудително затваряне на уебсайтове, които според правителствената дефиниция (която остава неясна) разпространяват “фалшиви новини”: “популистка партия от управляващата коалиция иска да се бори с фалшивите новини и организира дискусия, на която повечето поканени медии подкрепят безрезервно правителството”. 

Комюникето идва и ден след като “Терминал 3” се появи редом с други независими медии в таблоид, обвързан с Делян Пеевски, популярен проправителствен рупор. В него независимите източници на информация бяха определени със същия жаргон, какъвто бе използван от правителството чрез един от коалиционните партньори. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.