SHARE

През далечната 2013 двайсетина американски и европейски активисти започват да изготвят стратегии за заличаване на придобитите през последните десетилетия в Европа и САЩ човешки права, сред които правото на развод, ин витро, аборт и хомосексуален брак.

Новата “Адженда за Европа” черпи вдъхновение от църковните институции и се е разраснала до около 100 организации срещу човешките права, правата на жените и правата на ЛГБТ общностите. Нейни отрочета са законът за забрана на абортите от 2016 г., срещу който протестираха стотици хиляди в Полша, както и забраните за равенство при сключването на брак в няколко страни от Централна Европа.

“През последните години в Европа фундаменталните човешки права са все по-често атакувани. Докато надигането на ултраконсерватизма е очевидно, как се организират тези лица, как набират средства и упражняват влияние остава неясно.

“Настоящият доклад представя тъмните дела и умишлена стратегия на това антидвижение в Европа, което е водено от религиозната догма и често носи отпечатъците на Ватикана. Въпреки че състраданието е явната основа на християнството, то тотално отсъства от вижданията на тези европейски организации срещу човешките права. Движението би задължило жените да износват нежелана бременност, би ограничило достъпа до контрацепция, би решавало кой може да се омъжи или ожени и да се нарича семейство. Много ще бъдат изненадани от факта, че разводът и достъпа до ин витро технология също са на прицел. Чрез действията си те се опитват да наложат личните си религиозни вярвания над други хора посредством публични политики и закони”, пише в предисловието на доклада “Възстановяване на естествения ред: визията на религиозните екстремисти за мобилизирането на европейските общества срещу човешките права за сексуалност и възпроизвеждане” Улрика Карлсон, президент на Европейския парламентарен форум за населението и развитието.

Протестиращи срещу решението на Франсоа Олан да легализира брака за всички двойки. Много от протестиращите идват от провинцията с автобуси и влакове. Организаторите твърдят, че не дискриминират срещу хомосексуалните двойки, а протестират за правото на децата да имат майки и бащи. Януари 2013 г., Париж, Франция John van Hasselt – Corbis

“Деполитизирането на тези проблеми и анализирането им с факти е най-ефективният начин да се борим с тези, които са решени да впишат традиционните си, културни и религиозни вярвания, които нарушават човешките права, в закони. […] Този доклад е безценен ресурс за политически партии, гражданското общество и журналисти. Знанието и разбирането на това ултраконсервативно движение е важно за онези, които искат да запазят една модерна, приемаща и толерантна Европа.”

Историята започва както всички подобни истории, свързани с екстремизъм и омраза: анонимно. Анонимен блог се появява през 2013 и започва да критикува решенията в европейската политика, свързани с човешките права, що се отнася до сексуалността и възпроизводството. Блогът, наречен “Адженда Юръп”, бързо става известен с традиционалистките си представи за сексуалността и репродуктивните права, като придобива репутация с язвителния си език. През 2013 и 2014 година в различни свои речи религиозни лица хвалят блога като обещание за запазване на религиозния авторитет в личния живот на хората, т.е. техните сексуални и репродуктивни права.

Няма данни кой стои зад блога, кой допринася за неговото развитие и какво се надяват да постигнат неговите собственици. Според доклада те продължават да бъдат анонимни и до днес и се предполага, че са не повече от трима души. Блогът демонстрира гледна точка на запознат с делата на Брюксел човек, но тонът му остава циничен и често избира ad hominem обиди, за да прокарва гледните си точки. С едва 1000 последователи на блога и 294 в Туитър той остава специализирана платформа за споделяне на информация за онези, които проактивно работят срещу човешките права и онези, които на свой ред следят антиактивистите и крайнодесните движения.

През лятото на 2017 разследване на телевизия ARTE доказва, че блогът е свързан с движението “Адженда Юръп”, като сред документите са програми за основополагаща среща през 2013 и други последвали срещи, както и манифест на организацията. Тези документи са наръчника на организацията, с която да се бори за премахване на някои права и свободи в Европа, вкл. инициативи срещу правата на жените и ЛГБТ общностите на национално ниво и в европейските институции.

Първата среща през 2013, организирана от активистите Гудрун Кюглер от Австрия и Терънс Маккигън от САЩ е изрично посочена като “строго секретна. Програмата не бива да бъде изпращана на когото и да било без разрешението на организаторите.” Тяхната цел е да създадат християнски тинк-танк, който да диктува политическата адженда в секуларна Европа. 

Хиляди жени в Полша протестират срещу опитите на правителството да забрани абортите през 2016 г. в така наречения “Черен понеделник” Czarek Sokolowski / AP

На годишните срещи на организацията присъстват около 100-150 активисти от Европа, като на тях се изграждат “критично важни стратегии за сфери, включващи сурогатното майчинство, религиозните свободи, евтаназията, брака и правата на неродените”. През 2015 г. “Адженда Юръп” вече има разработени стратегии срещу евтаназията, религиозните свободи, брака и семейството, срещу законите против дискриминацията и стратегия срещу сурогатното майчинство. Сред основните цели се включва и как да се разпространи в Европа американската пропаганда, че центърът за репродуктивно здраве на САЩ Planned Parenthood продава нелегално тъкан от фетуси  – твърдения, които са доказано неверни. През 2016 участниците работят над стратегии за повлияване на законови рамки като ратифицирането Истанбулската конвенция, противопоставяне на антидискриминационни закони и въпроси относно преследването на християни.

Жена поставя закачалка пред полския парламент по време на демонстрация срещу опитите за забрани на аборта в страната. Закачалките се превръщат в символ на движението, тъй като те са широко разпространен метод за предизвикване на аборт в държави, където прекратяването на бременността е нелегално. Alik Keplicz / AP

Всяка среща се провежда с изричните насоки “без журналисти” и “анонимност”. 

Манифестът на организацията “Възстановяване на естествения ред” съдържа 134 анонимни страници, които не са датирани и нямат източници. Принципите на това манифесто не са религиозни, а представляват избирателно тълкуване на естественото право.

В него се казва, че културните и сексуалната революция противоречат на Естественото право и че “сексуалният акт е разделен от изначалната му цел – възпроизвеждането и отговорностите, които вървят с него: съвременното общество иска секс без възпроизвеждане и възпроизвеждане без секс. […] Който намира използването на контрацептиви за “нормално”, следователно приема и хомосексуализма, а който е приел изкуственото осеменяване ще изпита трудности в споровете против аборта.”

“Онези, които искат да възпрат цивилизационния упадък на Запада и да спрат културната революция трябва да бъдат постоянни в аргументите си. “Приемането на хомосексуалните, лесбийските и (в крайна сметка) педофилските връзки изглежда логично последствие от приемането на контрацептивите.” Тези фундаменталисти смятат, че имат десет или двадесет години, за да спрат западната цивилизация от “самоунищожение”, за което са нужни радикални промени в областите на брака и семейството, защитата на живота, промяна в законите за равни права и дискриминация.

Каква е визията за света и какви са целите на религиозните екстремисти в Европа и пътищата за тяхното постигане? Продължаваме с анализа на Доклада за визията на религиозните екстремисти за мобилизиране на европейските общества срещу сексуалните и репродуктивни човешки права.

  • Бракът: само репродуктивна функция, без разводи и контрацепция

Що се отнася до семейството – законът на първо място трябва да определя неговите функции като репродуктивни и бракът да бъде институция, която съществува само в интерес на децата и в по-малка степен в интерес на майките, които отглеждат деца.

“Бракът не е просто една от многото опции за двама души, които искат да имат семейство, а единствената морално приемлива опция.”

Що се отнася до развода, манифестът на религиозните екстремисти е категоричен, че няма човешко право, което да задължи държавите да разрешат разводите. “Законовата рамка, която позволява на човек да се разведе твърде лесно, нарушава правото на брак.”

Що се отнася до хомосексуалните бракове, манифестът не използва тази концепция, а настоява “когато говорите за содомия, постоянно използвайте този термин”. Те твърдят, че хомосексуализмът подлага човешкото здраве на риск и настояват за “въвеждането на закони, които да репресират хомосексуалната дейност”.

“Контрацепцията не уронва правото на живот, а достойнството на сексуалния акт, тоест на брака. […] Използването на контрацептиви следователно е естествено неморален акт.” Без каквито и да било научни доказателства или обосновки, манифестът на религиозните екстремисти твърди, че има директна връзка между контрацепцията и изневярата и че използването на контрацептиви води до повече аборти. Според религиозните екстремисти контрацептиви трябва да се дават само на жени във военни конфликти, които се страхуват от изнасилване, и на проститутките, тъй като те и без това са “в нарушение на сексуалния акт”.

  • Правото на живот: смъртната присъда не е грях; абортът, трансплантацията, пренаталната диагностика и ин витро са 

Според религиозните екстремисти абортът е грешна практика, тъй като противно на модерните научни открития те твърдят, че животът започва със зачеването. Това включва и аборта при изнасилване, кръвосмешение, аномалии на фетуса или рискове за здравето на майката – всичките това според религиозните екстремисти са “свободни интерпретации, които позволяват на всеки да направи аборт”.

Други проблеми, свързани с правото на живот, са сурогатното майчинство, ин витро зачеването, използването на стволови клетки от ембриони и трансплантацията, пренаталната диагностика. Финансирането от здравните осигуровки на зачеването ин витро за двойки, които не могат да имат деца например, се счита от религиозните екстремисти за “абсурдно”. 

  • Равенство и дискриминация: антидискриминационните закони са проблем, защото забраняват откритата омраза 

Според религиозните екстремисти антидискриминационните закони забраняват на хомофобите да изразяват свободно мнението си за хомосексуалните/ “содомията”. Те се обявяват и против квотите на база на пола, които задължават например някои компании да наемат определен процент жени, етнически групи и т.н. Дискриминацията на база на сексуална основа също трябва да бъде разрешена, за да позволи включването на “морални съждения в дебата за нещо, което е морален проблем”.

“Трябва да разработим политически цели, които ще наранят опонентите”, пише още в Манифеста на религиозните екстремисти. “Това означава, че не бива да се страхуваме да бъдем “нереалистични” или “екстремисти” в избора на политически цели.”

В срещите участва и жената, открила “световната заплаха” на “джендър идеологията”  – Габриел Куби. Тя е един от стратезите, който гради манифеста и стратегията на “Адженда Юръп”. Куби е популярна с възраженията си за липсата на морал в романите “Хари Потър”. 

Как се реализират основни стратегии и кой и по какви пътища финансира религиозните екстремисти може да прочетете във втората част на този материал, посветен на доклада.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.