SHARE

Движение “Реформи в културата” отправи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов във връзка с кратките срокове, обявени за конкурса за назначаване на нов директор на Националната опера. Действие, което повдига въпроса дали не става дума за “поредния конкурс с предизвестен победител”.

Публикуваме писмото на движението без редакторска намеса.

На Вниманието на г-н Боил Банов,

Министър на културата


Уважаеми г-н Банов,
във връзка с обявения от Вас конкурс за Директор на Националната Опера в София гражданско Движение за реформи в културата настоява за удължаване на крайния срок за подаване на кандидатури.

Защо смятаме това за справедливо искане?

Определеният в момента срок за подаване на кандидатури, придружени с концепции за развитието на Националната ни опера, е краят на месец август 2018.

Такъв срок не може да бъде възприет сериозно. Смятаме, че подобен конкурс от изключителна важност не може и не бива да се провежда през лятната ваканция! Подготовката на концепция за развитието на Националната опера има нужда от повече време, както и от обществена дискусия.

През 2017 г. бюджетът на Националната ни опера беше над 11 млн. лв. – това е най-големият бюджет, получен от българска институция в областта на изпълнителските изкуства. Управлението му предполага отговорности и съизмерими с високо европейско качество резултати, то предполага още международно признание, измеримо в копродукции с други европейски опери, покани от големите европейски оперни фестивали и спечелване на нови публики за това изкуство.

Всичко това отново подчертава, че този конкурс има нужда от сериозна разгласа и разумни срокове, ако неговата цел е да мотивира максимален брой професионалисти и да избере най-добрата измежду много добри концепции. За да бъдат разсеяни съмненията, че става дума за поредния конкурс с предизвестен победител, е наложително крайният му срок да бъде удължен, а усилията за неговата оповестяване в медиите и сред професионалистите в областта следва да бъдат много по-сериозни.

Очакваме действия от страна на Министерството на културата в тази посока.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.