SHARE

В последните дни разбрахме няколко ключови неща около разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия:

1. Разбрахме, че специалният прокурор Робърт Мълър е обискирал поне трима руски олигарси на американски летища, като ги е разпитвал дали са финансирали кампанията на Доналд Тръмп чрез подставени лица (въпросите се повдигат около съмнително финансиране, което получава Националната оръжейна асоциация на САЩ – NRA, както и други американски донори на кампанията на Тръмп, които може да са били използвани за “сламени лица”ьь. Ако реално финансирането е дошло от чужденци, това според изборното законодателство на САЩ е престъпление.)

2. Също така стана ясно, че разследването разполага с доказателства, както и свидетел за един от най-спорните моменти в разследването. През декември 2016 г. (след избирането на Тръмп, преди да встъпи във власт) се провежда среща на Сейшелите между близкия до президента военен предприемач Ерик Принс и Кирил Дмитриев, управител на руския Държавен инвестиционен фонд. Впоследствие пред американския Конгрес Принс заявява, че двамата са се засекли по случайност и са разменили учтивости в 30-минутен разговор на по бира.

Разследващите обаче разглеждат дали срещата не е била с цел да се установи таен канал на комуникация между Кремъл и Тръмп. И наскоро се сдобиха със свидетел с имунитет, Джордж Нейдър, който е предоставил доказателства, че всъщност срещата е била предварително организирана и целите ѝ далеч не са били просто размяна на учтивости. Ерик Принс – освен основател на фирмата за наемни войници Blackwater – е и брат на секретаря по образование на САЩ Бетси де Вос.

3. Също така стана ясно, че разследващите са връчили призовки за предоставяне на документи на организацията на Тръмп, както и на няколко свързани с нея фирми. Те също са разпитвали бивши бизнес партньори на Тръмп за адвоката му Майкъл Коен. Тук навярно става въпрос за множеството съмнения, че организацията на Тръмп от години е прала пари за руски олигарси.

4. Разбрахме и че вече обвиненият за пране на пари шеф на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт – е получил нови заповеди за обиск, както и са му иззети няколко мобилни телефона. Информацията е особено интересна предвид факта, че на него вече му бе извършен обиск през 2017 г.

В началото на тази година обаче неговото протеже и зам.-мениджър на кампанията Рик Гейтс се призна за виновен – вероятността той да е насочил разследващите към нови улики за контактите на Манафорт с Русия е изключително вероятна. Разбрахме също така, че Рик Гейтс и Пол Манафорт са контактували по време на предизборната кампания на Тръмп с бившия агент на руското военно разузнаване ГРУ Константин Килимник. 

5. Също така разбрахме, че разследващите разполагат с инкриминиращи сведения срещу Роджър Стоун, друг свързан с Тръмп републикански консултант, който през 2016 г. се хвалеше, че поддържа контакт с основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асандж. Последните разпространяваха откраднатите чрез хакерска атака имейли на кампанията на Хилъри Клинтън в ключови моменти за кампанията.

По-стари сведения твърдяха, че Мълър е готов с обвинението си над няколко агенти на ГРУ, които са организирали хакерската атака и впоследствие са разпространили имейлите чрез Джулиан Асандж, но задържат обвиненията си поради стратегически цели.

6. И не на последно място – разбрахме, че Тръмп е започнал подготвоката си за разпит от разследващите. Подготовката за подобен разпит започва в края на 2017 г., но дълго време адвокатите на Тръмп блокираха процеса, уверявайки президента, че на подобен разпит той може да се инкриминира, но същевременно президентът няма особен избор, освен да протака деня за разпита, тъй като Мълър може да му връчи призовка за разпит.

Разследващите, изглежда, също са уверили Тръмп, че Робърт Мълър възнамерява да напише доклад за откритията си юни/юли 2018 г. Според вътрешните правила на Департамента по правосъдие президентът не може да бъде обвинен, преди да бъде свален от власт. Подобен доклад може да опише обаче престъпно поведение от страна на президента, което да доведе до импийчмънт и последващото му сваляне от власт.

Индикациите според Washington Post са, че първият доклад на Мълър ще бъде за това дали Тръмп е възпрепятствал правосъдето.

Въз основа на случващото се изглежда, след като Рик Гейтс започна да си сътрудничи с властите в края на февруари и се призна за виновен по повдигнатите му обвинения в конспирацията срещу САЩ, то разследването е преминало в нова фаза. От нея изглежда, че до средата на тази година Мълър възнамерява да положи основата на обвинението за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия, както и дали Тръмп се е опитал да възпре това разследване чрез уволнението на директора на ФБР Джеймс Коуми и няколкото му опита да прекрати разследването срещу друг обвиняем по случая – Майкъл Флин.

Департаментът по финанси този петък наложи санкции срещу няколко руски олигарси, сред които и Олег Дерипаска – свързан с мениджъра на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. Тези санкции продължават наложените по-рано тази година срещу 13-те руснаци, обвинени от Робърт Мълър, че са се намесили в американските избори чрез организиране на пропагандна кампания в социалните мрежи. След тогавашното обвинение Департаментът по финанси наложи финансов запор на техните активи в САЩ и им забрани да навлизат в страната.

Ако на настоящите руски олигарси им е било повдигнато обвинение, то то е засекретено, тъй като няма публична информация за него.

Сред новите санкционирани от правителството на САЩ са Николай Патрушев, началник на съвета по сигурност към Руската федерация, Владимир Колоколцев, министър на вътрешните работи, и Евгени Школов, съветник на Путин.

Множество от имената фигурурат и в разузнавателните сведения на Кристофър Стийл, бившия британски шпионин на MI6, чийто доклад за връзките на кампанията на Тръмп с Русия стана публичен през януари 2017 г.

Кулминацията тепърва предстои.

По-обща картина на разследването и възможните престъпления може да намерите тук. 

SHARE