SHARE

Известното от времето на Студената война (когато е било забранено) и началото на прехода Радио “Свободна Европа” / Радио “Свобода” (RFE/RL) обяви планове да се завърене в България и Румъния до края на годината.

Днес медията има и силно онлайн съдържание. И в дватата случая завръщането е обратен завой, след като радиото затваря врати, когато страните стават членове на Европейския съюз и НАТО. В България то се оттегля през 2004 г., а в Румъния през 2008 г.

Призидентът на RFE/RL Томас Кент заяви:  “Надяваме се, че местното ни отразяване, което ще извършват местни журналисти, ще помогне да се разрасне свободната преса, да се насърчат демократичните ценности и институции и да се създаде информирана дискусия и в двете страни за мястото им в НАТО и ЕС, както и други западни организации. Очакваме и да си сътрудничим с местната независима медия и гражданско общество.”

Държавни служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни са изразили притеснение, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическите им системи.

От декември 2018 г.  RFE/RL ще предостави многомедийно отразяване и анализи на български и румънски и ще си сътрудничи с местните медии, за да подсили настоящи проекти, които насърчават обществената отчетливост и се борят с фалшивите новини.

RFE/RL вече има сериозно присъствие в Балканския регион, с бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Медията също има служба на румънски в Молдова.

Радио “Свободна Европа”/ Радио “Свобода” има мрежа от международни репортери, които предават новини на 26 милиона души на 25 езика в 20 страни, в които медийната свобода е ограничена или професионалната преса не е напълно развита.

Видеата им във Facebook и YouTube имат над 1,5 млрд. гледания за 2017 г. RFE/RL  е редакционно независима, като е финансирана от Конгреса на САЩ. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.