SHARE

И понеже 1 ноември не е свършил, днешното изказване на Румен Радев окончателно потвърждава правотата на всички, които отказаха да видят в него някаква алтернатива, промяна или изход от безвремието на българското политическо статукво.

Този човек явно толкова може, да каже, че будителите не били “интелектуалци по европейски образец”. Едва ли в пряк разговор, без слушалки, съветници и подадени листчета г-н Радев ще може изобщо да говори смислено по този въпрос.

Та не знам какво точно са искали да пуснат през официалната му уста явните и скритите съветници, които суфлират около него, но постигнаха едно.

Да покажат, че Радев не е на висотата на длъжността, която заема. Защото той явно не знае, а и съветниците не искат да му кажат, че всъщност основната цел на българското Възраждане е именно осъзнаването ни като общество, равностойно на останалите европейски народи, което има право да живее свободно, в своя държава, да се съизмерва с достиженията на свободната част от Европа.

Затова тези, които са можели, са пращали децата си да учат във Франция, Швейцария, Германия, в Белград или Букурещ. Не са ги пращали в Москва и Петербург.

Българското национално Възраждане, някой тярябва да поясни на г-н Радев, е насочено към откъсването ни от състоянието на подразвитие, подчинено на една азиатска деспотична власт, тази в султански Истанбул. И по никакъв начин не е имало за цел да ни хвърли към друга азиатска деспотична власт, тази на руското самодържавие.

За съжаление, с действия като днешното си изказване г-н Радев доказва, че изборът и президентстването май няма да са нещо повече от руски хибриден сценарий.

P.S. “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили”… Васил Левски!

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора с негово разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.