Путин подписа закон, който може да елиминира Навални от участие в изборите

Путин подписа закон, който може да елиминира Навални от участие в изборите

SHARE

Руският президент Владимир Путин подписа в петък закон, който потенциално може да бъде използван, за да се забрани поддръжниците на кремълския критик Алексей Навални да участват в избори, предава “Франс прес”. Законът забранява явяване на избори на служителите, членовете и спонсорите на организации, които са обявени за екстремистки.

Според критиците на закона той е последно действие за разправа с опозицията преди изборите за долната камара на руския парламент, които трябва да се проведат през септември. Законът беше одобрен миналата седмица от Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

Руски съд трябва да обяви следващата седмица дали политическата мрежа на Алексей Навални е екстремистка организация.

Законът засяга не само членове и активисти на екипа на Навални, но потенциално десетки хиляди руснаци, които подкрепиха работата му с дарения. Лидерите на такива групи няма да могат да се явяват на парламентарни избори в продължение на пет години, докато членовете и тези, които са помогнали за финансирането на тяхната работа, ще получат забрана да се явяват на избори в продължение на три години.

Миналото лято Навални беше лекуван в Германия, след като беше отровен в Русия с нервно-паралитично вещество. След завръщането си той влезе за две години и половина в затвора по стари обвинения, напомня АФП.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.