Путин не вижда смисъл от преход към парламентарна република

Путин не вижда смисъл от преход към парламентарна република

SHARE

Русия се нуждае от силна президентска власт, заяви Владимир Путин на среща с представители на обществени организации в Липецка област. Снощи президентът утвърди структурата и състава но новота правителство на премиера Михаил Мишустин.

Владимир Путин посочи, че въвеждането на парламентарната форма на управление в Русия не е целесъобразно. Според него за ефективното функциониране на парламентарната република е необходима дълга традиция, а партиите в Русия са свързани с конкретни личности.

„Най-яркият пример в нашата страна е Владимир Волфович Жириновски. Има Жириновски, има Либерално-демократическа партия“, подчерта държавният глава.

Путин каза още, че широко прилаганата в Европа парламентарна форма създава кризи, при които в някои страни с месеци не може да бъде избрано правителство:

„На Русия с нейната огромна територия, с многото вероизповедания, с големия брой нации, народи, народности, които живеят на територията на страната, все пак е нужна силна президентска власт“.

Снощи президентът Путин се срещна с новоназначените министри преди първото заседание на кабинета и сподели очакванията си за работата им:

„Безусловно най-важната задача е повишаването на благосъстоянието на нашите граждани и укрепването на нашата държавност и позициите на нашата държава в света“.

Новият кабинет има деветима вицепремиери, като на поста първи вицепремиер е назначен президентският съветник по икономическите въпроси Андрей Белоусов. Сменен е и министърът на икономиката. 12 министри от предишния кабинет, включително ръководителите на силовите ведомства, запазват постовете си. Най-съществени са промените в социалния блок. Нови лица застават начело на министерствата на труда и социалната защита, на просветата, на науката и висшето образование, на здравеопазването и на културата“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.