Путин: България умишлено бави “Турски поток”, Борисов: Да дойде да види как...

Путин: България умишлено бави “Турски поток”, Борисов: Да дойде да види как строим

SHARE

България умишлено бави изграждането на газопровода “Турски поток” на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България “през Южна Европа”, ако е необходимо.

Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения “Южен поток”. Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на “близките седмици”.

По-рано тази година директорът на “Газпром” Алексей Милер потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.

По време на разговора с Вучич Путин е добавил, че е постигната договореност със сръбския колега за създаване в Сърбия на подземни газови хранилища с капацитет до 2 млрд. куб. метра. “Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната безопасност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа в цялост.” Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.

Премиерът Бойко Борисов веднага отговори на тази нападка от руска страна пред bTV:

“Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз”,

“С 1 млрд. по-евтини са километрите, които строим, от “Южен поток”. Нищо не бавим умишлено, нали преди няколко седмици бяхме на 140-150-ия км със сръбския енергиен министър и представители на Саудитска Арабия”, заяви премиерът.

“Припомням, че открихме връзката с Турция с всичките нови компресорни станции. Забавихме се по простата причина, че изпълнявахме препоръките на ЕС. Да сте чули Брюксел? Да сте чули Вашинготн? Всички ни казват “Браво”, каза премиерът”,

“Отговорът ми към Путин е “добре дошъл”, да дойде и да види, средно по 5 км на ден строим”,

“Нервността на руският президент идва и от това, че ние действаме много безкомпромисно към шпионите”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.