Протестите в Чили продължават въпреки отмяната на извънредното положение

Протестите в Чили продължават въпреки отмяната на извънредното положение

SHARE

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви в неделя, че отменя извънредното положение, което продължи повече от седмица на фона на масовите протести, но въпреки това демонстрациите продължиха. хиляди хора се отправиха към седалището на Конгреса във Валпараисо, на 120 километра западно от столицата Сантяго.

 

Решението беше взето само два дни след като над един милион души излязоха по улиците на страната с искане за икономически и политически промени. Властите наложиха извънредното положение и комендантския час миналия уикенд, след като Чили беше разтърсен от най-тежките си граждански вълнения от десетилетия.

 

Демонстрациите, които започнаха като протест срещу увеличение на цената на билета за метрото, бързо излязоха извън контрол и дори взеха жертви.

 

В съобщение в официалния акаунт на президентството в Twitter се казва, че извънредното положение, при което 20 000 войници и полиция са били мобилизирани по улиците, ще приключи „във всички региони и градове, където е било наложено“. Тази мярка идва ден, след като Пинера заяви, че „е помолил всички министри да подадат оставка, за да бъде съставено ново правителство“.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.