Протестиращи блокираха пътя до ГКПП “Капитан Андреево”

Протестиращи блокираха пътя до ГКПП “Капитан Андреево”

SHARE
Протестиращи са успели да блокират около 20 ч. пътя близо до граничния пункт “Капитан Андреево”. Спряно е движението и в двете посоки – от България към Турция и от Турция към България. С десетината демонстранти е и един от тримата водачи на протестите – адвокат Николай Хаджигенов. Малко преди 22:00 ч. полицията ги призова да освободят движението до 15 минути.
15-километрова опашка от ТИР-ове има на АМ “Марица”. Чакат и десетки автомобили с гастербайтери, които се завръщат за ваканция в родината си. Кореспондентът на БНР видя, че се пропускат автомобили с малки деца, които пътуват към Турция, както и автомобил с един болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция.
Няма обходни пътища.
Палатковият лагер на протеста е на 4 км. от граничния пункт.
Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагери и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда. Движението и в двете посоки е блокирано. Няма обходни маршрути. Адвокат Хаджигенов заяви, че полицията е направила опит да измести лагера преди пристигането на журналистите, но до сблъсъци не се е стигнало.
От снощи във Варна палатки блокират кръстовището пред общината. По тази причина маршрутът на 6 линии на градския транспорт е променен. Поради това няколко линии на градския транспорт са пренасочени. Не се обслужват определени спирки и маршрутът по линиите 7, 9, 12 31, 31А, 148 и 409 е променен. Това прецизно е уточнено в сайта „Варна трафик”. По средата на кръстовището има една по-голяма шатра, а около нея – десетина малки палатки като тези в София. Няма напрежение, общинската полиция се грижи районът да е свободен. Движението е спокойно.
В Бургас протестното шествие премина по централната улица „Богориди“. Идеята, според протестиращите, бе да са сред хората, за да ги събудят. Над 50 протестиращи потеглиха от сборния пункт – площада пред Общината в Бургас, съпровождани от полиция, с възгласите – Мафия и Оставка. Колоната премина по главната улица „Богориди“ до Морското казино в приморски парк. Там участниците обявиха началото на „Доган сарай бийч фестивал“, който започва от събота. По думите на протестиращите той ще се провежда през целия месец, всяка събота и неделя от 11:00 часа на плажа на сараите и ще е под надслов „Искаме Доган да уволни Борисов“.
В Ямбол отново протест има и в центъра на града. За 24-и ден протестиращите се събраха пред сградата на община Ямбол. Очаква се протестиращите да преминат по улиците „Георги Сава Раковски” и „Търговска”. Не се предвижда блокиране на възлови кръстовища.
“Оставка фест” започнаха в 19.00 часа протестиращите от Стара Загора на мястото, където полицейски кордон им е препречил пътя към магистрала “Тракия”. Акцията ще включва осъществяване на жива видеовръзка с други лагери на протест в страната и музика. Демонстрантите вече повече от 4 дни остават в района на летището с искане да бъдат допуснати с автошествие до детелината на магистралата.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.