Протести в Амстердам и Хамбург срещу COVID мерките

Протести в Амстердам и Хамбург срещу COVID мерките

SHARE

Сто и петнадесет души бяха арестувани в Амстердам по време на протест срещу Covid рестрикциите и политиката на правителството. Няколко от демонстрантите са били задържани за насилие над полицаи, а останалите – заради отказ да се подчинят на органите на реда.

Демонстрацията бе забранена от властите на Амстердам, но въпреки това 2000 души се събраха на Музейния площад в града, за да изразят недоволство от действията на правителството и политиката на националните власти в борбата с коронавируса и изолацията, която продължава вече четири седмици. Някои протестиращи поставиха под въпрос безопасността на Covid ваксините.

Основното недоволство на протестиращите беше срещу правителството на Марк Рюте, подало оставка в петък, след като хиляди семейства бяха погрешно обвинени в измамисъс семейни надбавки и бяха глобени със значителни суми. В някои случаи набедените за измамници хора са изгубили и домовете си, работата си и правата за попечителство над децата си.

Накрая по разпореждане на общинските власти полицията изгони демонстрантите, задържайки тези, които отказват да се подчинят или се конфронтират със силите на реда.

Протестът в Амстердам - 17 януари 2021г.

Стотици протестираха в Хамбург срещу отрицателите на коронавируса и скандираха: Ваксинация за всички или ще има бунтове

В германския град Хамбург пък се състоя протест срещу тези, които отричат, че има коронавирус, съобщава ДПА. Агенцията свидетелства, че демонстрантите са би бяха разделени на две групи, за да могат да спазват правилата за социална дистанция.

Участници в демонстрацията, преминала мирно, настояха, че „не трябва да се допуска бремето на коронакризата да се носи от онези, които вече плащат най-много при капитализма, а именно жени, мигранти и работници“.

Протестиращите настояха да има ваксини за всички и скандираха: “Ваксинация за всички или ще има бунтове”. Те се обявиха и за „глобален свободен достъп до здравеопазването“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.