Протести на природозащитници в цялата страна

Протести на природозащитници в цялата страна

SHARE

Очаква се днес да се проведат протести на природозащитни организации в цялата страна, които ще изразят своето недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от парламента.

Протестът е под наслов: „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“ сподели пред БНР Катерина Раковска от WWF – Световен фонд за природата. Освен в столицата, протести ще има в още 9 града и Карадере. Призивът е хората да дойдат с маски и да спазват дистанция.

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа Натура 2000. Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

„Реално те нямат глас в нищо, включително в заповедите за обявяване на защитените зони. БАН е най-голям враг на природата в България според тези изменения. Ще започнат да леят бетон на ляво и на дясно по този закон и никой няма да може да ги спре. Това са европейски пари – това е тяхната идея“, каза Андрей Ковачев от коалиция „За да остане природа в България“.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.