SHARE

Преди няколко дни в социалните мрежи започна да се разпространява събитие, именувано “Протест оставка кабинета Борисов 3” със създател група, която се именува “Аз Репортерът”, но няма нищо общо с нито една медия или журналистически източник, било то от гражданските или традиционните медии.

На пръв поглед в това няма нищо нередно и просто изразява демократичното право на протест. Само че “Аз Репортерът” обвързва каузата Пирин #SavePirin с изключително проруски, едностранно антиправителствени и анти-НАТО/анти-ЕС реторики.

Протестите са планирани за 10 часа сутрешно време, всеки ден от 17 до 31 януари. Събитието вече е събрало близо 900 заинтересовани, а същата група “Аз Репортерът” е организирала антиевропейски шествия; открито разпространява кадри от маргинални граждански демонстрации, на които са горени флаговете на НАТО и ЕС и организира друго събитие под надслов “Да подкрепим президента Радев за национален дебат по Истанбулската конвенция”.

Създателят на групата не е известен и обвързан с нито една от гражданските организации, които подкрепиха многохилядните граждански протести за Пирин, а профилът му в социалната мрежа разкрива възрастен човек – симпатизант на социалистическата тоталитарна доктрина и БСП, който организира или присъства на малобройни протести, основно подкрепени от възрастни хора.

Това е опасно, тъй като то може да послужи на рупорните медии във и без това активната кампания, която очерня протестиращите. Междувременно множество българи могат да бъдат подведени от подобни протести фантоми, чиято цел е гражданската енергия да бъде оползотворена за каузи, различни от основната, и като манифест на подкрепа към лидери, чиито мотиви остават неясни.

Не на последно място това е повод за политическата каста и различни “полезни идиоти” да превърнат каузата Пирин в бутафорна опозиция ляво-дясно, ГЕРБ-БСП, Русия срещу Европа/САЩ, капитализъм срещу социализъм и тъй нататък.

Важно е да споменем, че  руският Институт за стратегически изследвания заявява, че многохилядните протести за Пирин са с основна цел „да покажат на европейците от какво не е доволна България“.

„Сред тях са и движенията за български суверенитет. Тези граждани на България се обявяват за прекратяването на колониалния Европейски съюз…“

Гражданските протести от рода на #SavePirin са мощен катализатор за политическа промяна. Неизбежно е различни формации, лица, вътрешни и външни интереси да се опитат да пренасочат тази енергия към други каузи. Особено когато тези протести заплашват интересите на управляващата върхушка.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.