SHARE

На 14 декември в центъра на София се проведе флашмоб в знак на протест срещу унищожаването на Централната минерална баня. Публикуваме позицията на организаторите. 

Граждани по халати за баня протестират срещу опита на Столичната община да  наруши собствената си „Стратегия за използване на минералните води“ от 2017 г. Общината иска да загроби завинаги двата запазени басейна на банята, които вместо да бъдат възстановени, както пише в действащата стратегия, сега са склад на Музея на София. Основните аргументи на общината са лъжлива информация за „недостатъчен дебит“, а обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден Баден захранват СПА хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек. 


На 14.12. десетки софиянци се включиха в артистичен флашмоб в Централна минерална баня. Те влязоха в сградата като обикновени посетители на музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите, където явно нищо не намериха, гражданите се скупчиха на едно място, скандирайки: ВЪРНЕТЕ  МИНЕРАЛНАТА БАНЯ НА СОФИЯ.

Артистичната демонстрация събра позициите на активни граждани от различни сфери – култура, бизнес, изкуство, наука, архитектура и образование, които изразиха по символичен начин искането: ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ ДА ВЪЗОБНОВИ ПЪРВОНАЧАЛНАТА СИ И ЕСТЕСТВЕНА ФУНКЦИЯ НА ТЕРМАЛЕН ЦЕНТЪР. 

Общината излиза с лъжлив мотив за липса на достатъчен дебит на минерална вода – от 12 л/сек (литра минерална вода в секунда), който не стигал за СПА център в северното крило на Централната минерална баня. Експертите обаче опровергават основния аргумент на общината. Хидрогеологът проф. Павел Пенчев е категоричен, че  за СПА център с размерите на Централна минерална баня са необходими 2-4 л/сек. 

На 4 декември общината организира обществено обсъждане, проведено при изключително голям интерес и активност от страна на гражданите. Стотици поискаха възстановяването на Минералната баня в СПА комплекс, както е заложено в стратегията на общината. Въпреки това зам.-кметът Чобанов е внесъл Доклад за превръщането на запазените басейни в зали за събития и разширяване на Музея на София. Общината се опитва  да го приеме в последните дни преди Коледа, възползвайки се от и без това шумната среда, с очакването, че никой няма да обърне внимание. В момента двата басейна се ползват за склад, а минералната вода изтича в канала. Няколко граждански организации депозираха Становище, оборващо точките от доклада, внесен от Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, „Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство“ (ГИОКИН).

Ние, гражданите на София, настояваме:

  1. Ръководството на Столична община да поеме отговорност за реставрирането, модернизирането и управлението на градските минерални бани, като се съобразява с техните естествени функции и се погрижи богатството от минерални води да бъде устойчиво употребявано в полза на гражданите.
  2. Да не се подменя функцията на Северното крило на Централна баня, да се предприемат конкретни действия за модернизация на басейните и въвеждането им в експлоатация като рекреационен център с минерална вода.
  3. Столичната община да включи още в бюджета за 2019 г. перо за възстановяването на Северното крило на Централна баня като градски модерен СПА център с програма за управление от специализирано общинско дружество и да назначи компетентен екип от архитекти, хидролози, балнеолози, икономисти, които да осъществят проект за модерен термален център с минерална вода, съобразен с визията на столицата.

Благодарим предварително на всички медии, които изразят съпричастност към националното богатство на София и разпространят гражданската позиция на софиянци.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.