Протест и национално съвещание на над 700 прокурори и следователи

Протест и национално съвещание на над 700 прокурори и следователи

SHARE

Над 700 прокурори и следователи ще обсъждат на Национално съвещание отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието ще се проведе в резиденция „Бояна“ и достъп до него ще имат само предварително акредитираните медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен, че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“.

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната – по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт“. Най-високопоставеният критик на Иван Гешев – президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на Националното съвещание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Час преди началото на Националното съвещание на прокуратурата Младежката организация на „Да, България!“ – „МлаДа България“, организира в 10 часа „Масово посрещане на Иван Гешев“ пред резиденция „Бояна“ с искане за оставката му.

„Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата.

Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка“ – с този призив организаторите анонсираха проявата си.

Пред резиденция „Бояна“ те раздават листовки с лика на Иван Гешев с надпис оставка и призовават прокурорите да проявят самоуважение и да не позволяват да бъдат използвани в едно събитие, което те оприличават на конференцията на ГЕРБ в „София Тех парк“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.