SHARE

Четири месеца след изборите Германия най-накрая има коалиционно споразумение за нова голяма коалиция между християн- и социалдемократи.

Този път – по думите на лидера на център-левите Мартин Шулц – споразумението “означава промяна на посоката за Европа”, включително изграждане на Европейски монетарен фонд и структурни промени в еврозоната и ЕС. 

Коалиционната сделка, разписана в 177 страници, тепърва ще трябва да бъде приета от членовете на социалдемократическата партия, но в последните дни център-дясната партия на Меркел е направила сериозни отстъпки в трудовото законодателство и здравеопазването.

Големи отстъпки са направени и в министерските кресла, като се очаква социалдемократите да вземат финансовото министерство – досега държано от шампиона на политиката по икономии Волфганг Шойбле.

Очаква се също така Мартин Шулц да стане външен министър, а лидерът на сестринската баварска партия на ХДС – Хорст Зеехофер, да бъде вътрешен министър.

Ако споразумението окончателно бъде прието от членовете на социалдемократите – а сред техния елит изглежда да няма притеснения за това, – то Германия окончателно ще получи ново редовно правителство, а Меркел ще може да обърне повече внимание на външната политика след месеци, когато бе заета с коалиционните преговори.

Външна политика с канцлер Меркел и външен министър Мартин Шулц би означавала остро противопоставяне на Доналд Тръмп, Владимир Путин и Ердоган от страна на Германия.

Не са ясни обаче детайлите на сделката и дали подкрепяният от социалдемократите “Северен поток II” е намерил място в нея.

 

Във вътрешнополитически план този път почти всички от големите министерства – вътрешно, външно и финанси – ще отидат при коалиционните ѝ партньори. Това едва ли ще промени политиката ѝ, тъй като тя и до момента залагаше основно на търсенето на компромис.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.