Промените в изборните правила влизат в Народното събрание

Промените в изборните правила влизат в Народното събрание

SHARE

Промените в Закона за извънредното положение, с които хората, поставени под карантина и пациенти в Covid-отделенията да могат да гласуват с подвижни урни на предстоящите парламентарни избори на 4 април, влизат на първо четене в Народното събрание.

С промените в закона вносителите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дават правомощия на Централната избирателна комисия да изработи правила, по които карантинираните или лекуващите се в Covid-отделения пациенти да могат да гласуват по реда на Изборния кодекс – с мобилна избирателна урна по примера на хората с увреждания или в специално разкрити секции.

Измененията предвиждат и хората с изтекли документи също да могат да гласуват. Съпредседателят на Парламентарната група “Обединени патриоти” Искрен Веселинов посочи, че така гарантират правото на всеки българин да упражни своя вот, както на хората, които ще бъдат под карантина, така и на тези зад граница, които са с изтекли документи и поради условията на пандемия не могат да ги подменят.

Първото четене на промените в изборните правила, внесени в т.нар. Закон за извънредното положение, е точка първа за петъчното пленарно заседание.

Днес депутатите ще обсъдят и доклада от дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от държавата на дял от Първа инвестиционна банка за 140 милиона лева.  Докладът е подписан с особено мнение от представителите на БСП в анкетната комисия, според които държавата е закупила акциите от частната банка по цена надвишаваща значително пазарната.

В изводите на изготвения доклад обаче е записано, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в ERM II и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Временната парламентарна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19, ще изслуша днес заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Двамата ще отговорят на въпроси свързани с дейността на Временната комисия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.