Прокуратурата се задейства по сигналите на Димитър Найденов

Прокуратурата се задейства по сигналите на Димитър Найденов

SHARE

Командирован от София прокурор поема случай в Несебър, за който има съмнение за нарушаване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Държавното обвинение е сигнализирано от бургаския общински съветник от “Демократична България” Димитър Найденов. В случая, става въпрос за инвестиционно намерение за изграждане на складова база, поясни пред БНР-Бургас Найденов:

Процедиран е имотът и се преотрежда от земеделска територия в урбанизирана и му се разрешава това строителство. Само че, никъде не е споменато, в решението на РИОСВ – Бургас, че тази земя, земеделска, попада в зона „Б“ на българското Черноморие. Като такава, тя не може по закон, в нарушение на чл. 17 на ЗУЧК, да бъде преотреждана от земеделска в урбанизирана, понеже за Община Несебър няма приет общ устройствен план, което е задължителното условие да може да се преотреждат земеделски земи“, поясни Найденов.

Подобни нарушения, допуснати от екоинспекцията, има и на други места по Черноморието, подчерта той. Найденов алармира за пореден път, че ако се окаже, че настоящият шеф на екоинспекцията е назначен в нарушение на закона, това ще минира всички негови заповеди и решения.

Бургаската окръжна прокуратура пък ще проверява РИОСВ – Бургас и Държавният фонд – Земеделие в морския град за други два случая – в общините Царево и Поморие.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.