Прокуратурата пусна записи на Божков с известен журналист и може би с...

Прокуратурата пусна записи на Божков с известен журналист и може би с депутат от БСП

SHARE

Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления.

На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В глава Първа на НК обаче се поставят като цяло общи положения за наказателното право – най-вече за какви задачи преследва кодексът и за кого се отнася! В тази глава няма текстове за конкретни видове престъпления.Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, събрани по реда на НПК. С разрешение на наблюдаващите прокурори съгласно чл. 198 НПК, с оглед на особения обществен интерес на делото и съзнавайки отговорността си пред българските граждани и обществото за запазване на правовия ред в страната, както и при спазване на закрепеното в чл. 41 от Конституцията на Република България, право на българските граждани да бъдат информирани, Специализирана прокуратура оповестява съдържанието на доказателствения материал, а именно четири телефонни разговора на обвиняемия, спрямо когото са прилагани специални разузнавателни средства.На 10 юни 2020 г. обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което са налице данни от справка на ДАНС, че е Огнян Стефанов:

На 10 юли 2020 г. обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което според справка на ДАНС има вероятност да е Александър Паунов:Вижте какво представляват разговорите на сайта на прокуратурата.Журналистът Огнян Стефанов е основател на сайта “Фрогнюз”. Едва в рамките на година и половина година и половина срещу него имаше образувани три досъдебни производства и един ревизионен акт.През 2017 г. в Софийския градски съд е внесен първият обвинителен акт срещу Стефанов. То е по обвинение, че в периода 2007-2010 г. той е документирал уж фиктивно осъществена реклама в полза на “Слънчев бряг” АД, в резултат на което дружеството получило 132 000 лв. ДДС, без да му се полагат.Делото е прекратено през октомври 2017 г. заради вътрешно противоречие и неясно формулирано обвинение.

На 6 март 2018 година Стефанов е получил обвинение от специализираната прокуратура, за което нямаше официално съобщение. Стефанов обяви, че “от скалъпения текст не се разбира почти нищо”. Обвинението е за сговор с адвокат за подкупване на длъжностни лица и за лично укривателство (да се помогне на някого да избегне наказателно преследване) в периода от началото на 2013 г. до 13 юни 2014 г., като се пази в тайна името на беглеца от правосъдието.Срещу Стефанов има образувано досъдебно производство за укриване на доходи, отново по показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева.През 2008 година журналистът беше жестоко пребит с чукове. Случаят се разиграл пред хотел “Кипарисите”, на улица “Петко Каравелов”. Самият той е автор на книгата “Мафията от КГБ до ДС”, но там основната фигура, с която се занимава, е Алексей Петров.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев отново публикува пост в Twitter. В него той заявява, че Румен Радев е подкрепил “бегълците от правосъдието”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.