Прокуратурата повдигна обвинение за умишлен палеж в къщата на адвокат

Прокуратурата повдигна обвинение за умишлен палеж в къщата на адвокат

SHARE

Прокуратурата повдигна обвинение на мъж на 34 г. за умишлен палеж на имот, собственост на адвокат Ирен Савова, който изгоря преди дни в Ихтиман. Утре прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража, съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Според прокуратурата до момента са събрани достатъчно доказателства, които сочат 34-годишния мъж от София за извършител. Престъплението е тежко умишлено и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 1 до 8 г. затвор.

По думите на Николова няма пострадали хора при пожара на 15 януари.

“Установили сме, че към момента на извършване на деянието в къщата не е имало хора. Пострадала е част от покривната конструкция на имота, както и са нанесени материални щети на втория етаж от къщата, които към момента са в процес на оценяване като стойност”, допълни още тя.

Разследващите са направили оглед на имота, иззети са веществени доказателства и са последвали разпити на свидетели, записи от видеокамери, назначени са експертизи и претърсвания.

Проверявани са всички камери в района на имота, а някои от тях са успели да снимат извършителя. Той не е осъждан, но директрът на Областната дирекция на МВР Николай Спасов каза, че е “познат” на полицията за извършени хулиганство и кражба. Все още няма информация дали има поръчител на палежа, кой е той и какъв е мотивът за престъплението.

Ирен Савова е адвокат на бившия заместник-кмет на столичния район “Младост” Биляна Петрова, която беше арестувана заедно с бившия кмет на района Десислава Иванчева по обвинение в корупция. По това дело Петрова беше осъдена на 12 години затвор, като присъдата е обжалвана на втора инстанция и предстои финал на делото в Апелативния специализиран съд.

Савова беше адвокат и на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, тя представлява държавата и по делата за т. нар. царски имоти.

Висшият адвокатски съвет и Българският хелзинкски комитет защитиха с декларация и отворено писмо адвокат Ирен Савова и настояха МВР и прокуратурата да направят пълно разследване с целия си ресурс, за да установят причините за пожара в родния й дом в Ихтиман.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.