Прокуратурата огласи още чатове на Пламен Бобоков

Прокуратурата огласи още чатове на Пламен Бобоков

SHARE

Специализираната прокуратура разпространи поредна порция чатове на бизнесмена Пламен Бобоков. Той е обвиняем в делото за управление на отпадъци, но покрай него започна разследване и за престъпно сдружение за търговия с влияние, след като стана ясно, че е имал трайна кореспонденция с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. По това разследване прокуратурата все още не е повдигнала обвинения.

Днес от държавното обвинение огласиха разговори на Бобоков и с посланика на България в Алжир Румен Петров. От оповестени предишни разговори на Бобоков и Узунов пък стана ясно, че бизнесменът е препоръчал Петров за поста. Преди това той е бил съветник на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по въпроси, засягащи Близкия изток и Северна Африка.

От днешната комуникация се затвърждава интереса на Бобоков към развитието на казуса с либийския танкер BADR, който през 2018 г. беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. Това стана след решение на Върховния административен съд (ВАС) от началото на 2019 г. Именно актът на ВАС е бил пратен от Узунов на Бобоков още преди да е подписан и обявен официално от съда.

Още през есента на 2018 г. тогавашният съветник на Екатерина Захариева – Румен Петров, пише на Бобоков, че има опасения за изхода на делото:

„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд“ и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат“.

В отговор Бобоков казва само: „Ще видим“.

Следва комуникация на бизнесмена с Узунов и вероятни опити за среща на президента с либийски пратеник.

„Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е покрила и либийците страшно са се обидили“, пише Бобоков до Узунов на 7 януари м.г., когато вече съдът е постановил решението си за връщането на танкера. Двамата си разменят паметни бележки и вербални ноти, свидетелстващи за дипломатическите ходове между България и Либия в този период.

„Натискай адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10мин. среща със спец. пратеник на Либия ще свършат повече работа от 10г дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието на Либия също!!! Либия има 100 пъти по голям потенциал от Азербайджан, например!;-))“, е следващият призив на Бобоков. После той пита Узунов: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?“.

Секретарят на президента отговаря: „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“.

В началото на юни 2019 г. Бобоков говори пък с Румен Петров за посланическото място в Нигерия.

„Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“, пише бизнесменът до Петров. Той пък му отговаря, че не е забравил, но не е лесно да се намери човек, „който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа“.

Както миналата седмица прокуратурата вече огласи от друг разговор, на 19 юни 2019 г. Бобоков е изпратил на Узунов биография на Жоро Кираджиев с уточнение, че „това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.