Прокуратурата обвини бивш шеф на разузнаването за теч на класифицирана информация

Прокуратурата обвини бивш шеф на разузнаването за теч на класифицирана информация

SHARE

Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинение на бившия шеф на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров за разгласяване на класифицирана информация в полза на конкретно дружество и облага от 91 500 евро, съобщиха от държавното обвинение. В момента Димитров е ръководител на дипломатическата мисия на България в Мюнхен.

Съобщението на прокуратурата е лаконично и от него се разбира, че Димитров е обвинен за престъпление, което извършил от 14 юли 2016 г. до 9 август 2016 г. Като председател на Държавната агенция “Разузнаване” (ДАР) той е нарушил служебните си задължения, като не е контролирал дейностите по защита на класифицираната информация.

Целта била да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – бил е осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

На Драгомир Димитров е наложена мярка парична гаранция от 5000 лв.

Министерството на външните работи съобщи, че “служителят оказва съдействие на органите на държавното обвинение”. Като работодател ведомството няма основания да предприеме действия, тъй като обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба.

Драгомир Димитров оглави службата през 2012 г., когато се наричаше Национална разузнавателна служба, а след това беше преназначен при преименуването й през 2015 г. за нов 5-годишен мандат.

През лятото на 2018 г. в системата за правна информация на Министерския съвет се появи решение от 9 юли, с което Димитров се назначава за генерален консул на България в Мюнхен.

По-късно бе съобщено официално, че правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председател на Държавна агенция “Разузнаване”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.