Прокуратурата иска от САЩ конкретни данни за санкционираните

Прокуратурата иска от САЩ конкретни данни за санкционираните

SHARE

Прокуратурата ще поиска от партньорските правоприлагащи органи конкретизиране на информацията за корупционните практики, заради които бяха наложени санкции по Глобалния закон “Магнитски” на бившия депутат Делян Пеевски, намиращия се в Дубай Васил Божков, заместник -председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, Петър Харалампиев, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, секретаря на агенцията Красимир Томов и бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

“Голяма част от посочените обстоятелства вероятно стъпват на работата на прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства, част от които вече са представени в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумпцията за невиновност е основен принцип на всяка демократична държава”.

В прокуратурата са образувани преписки срещу шестте лица, санкционирани от Съединените щати. Милева припомни, че срещу Божков, Томов, Харампиев и Манолев текат разследвания или дела.

Ще се проверяват стари преписки, по които са били правени проверки на Пеевски.

Проверка ще има и по отношение на Желязков.

Милева припомни, че срещу Божков, Харалампиев, Томов и Манолев отдавна текат или разследвания, или дела:

“По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерство на финансите на САЩ”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.