SHARE

“Чист интернет” продължават своята рубрика “Трол по желание” с кратко представяне на “журналиста” Валентин Георгиев, който инвестира огромна част от времето си в споделяне на “статии” от анонимни сайтове в множество групи с прокремълска, просъветска, евразийска и антиевропейска насоченост.

Георгиев изгрява още в първата класация на “Чист интернет”, като е сред най-активните потребители във facebook. „Валентин не е трол, твърди, че е журналист, но действа точно като трол“, заявяват от „Чист интернет“.

Той осъществява постоянна активност, изразяваща се в про-кремълски авторски мнения в личния си профил и системно споделяне на едни и същи пропагандни материали от анонимни антиевропейски сайтове във facebook. Групите, в които най-често споделя Георгиев, са “Ген. Румен Радев президент – да пометем статуквото на ГЕРБ”, “Ген. Радев – президент на България” и “За присъединяване на България към Евроазийски съюз и възстановяване на СССР”.

За последните четири месеца той има общо 9302 публикации (към 17.05.2017 г.). „Чист интернет“ пита “Може ли Валентин Георгиев да се нарича “журналист”, след като се държи като трол” и кой по-точно мотивира дейността му?

Журналистите също тролят

В последните седмици проверихме множество сигнали от фенове на Чист интернет за потенциални тролове, но не намерихме необичайна активност или размах в действията на посочените акаунти. Поради тази причина решихме да се върнем към първоначалния си анализ за Топ 5 най-активните потребители…ЖУРНАЛИСТИТЕ СЪЩО ТРОЛЯТ:Продължаваме рубриката "ТРОЛ ПО ЖЕЛАНИЕ" с кратко представяне и някои въпроси относно журналиста (?) Valentin Georgiev, който инвестира доста време в споделяне на "статии" от анонимни сайтове в множество групи с про-кремълска, про-съветска, евразийска и пр. анти-европейска насоченост. Скоро ще сглобим и "паноптикум" от неговите споделяния 🙂

Публикувахте от Чист интернет в 17 май 2017 г.

 

Интернет активистите от “Чист интернет” водят активна кампания за разобличаване на проруската пропаганда в българското интернет пространство, сред които е и разследването за  „Кои са най-активните тролове в българския “сектор” на фейсбук“, базирани на анализ на десетки гигабайти проверими данни.

Разследване за троловете във Фейсбук

РАЗСЛЕДВАНЕ: Кои са най-активните тролове в българския "сектор" на Фейсбук (ВКЛЮЧЕТЕ СИ ЗВУКА!)Фактите, които представяме във видеото, са базирани на анализ на десетки гигабайти проверими данни. Анализът покрива периода 01.01.2015 – 08.03.2017. Ясни са извършителите, ясни са механизмите, но остава въпросът, #КОЙ е поръчителят?Ние разбираме от технологии и данни. Ние не сме журналисти. Има въпроси, на които не можем да отговорим сами, затова разчитаме на четвъртата власт, доколкото все още я има в България!Готови сме да предоставим суровите данни на легитимни (неанонимни) медии, както и на разследващи журналисти. Търсете ни през страницата Чист интернет.

Публикувахте от Чист интернет в 17 март 2017 г.

 

Както те сами заключават: „Ясни са извършителите, ясни са механизмите, но остава въпросът #КОЙ е поръчителят?“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.