SHARE

В “Терминал 3” ви разказахме за потенциала на Роберт Биедрон още през 2016 г. в рубриката ни “новите лидери”, в рамките на която ви представихме и Емануел Макрон, преди да изгрее ярката звезда на политическото му движение. Днес Биедрон е на 42 г. и продължава да е открито гей политик, кмет на северното полско градче Слупск. Както в цяла Полша, и в 97-хилядното градче населението е консервативно и силно религиозно. 

Нова прогресивна партия Wiosna (“Пролет”) на Роберт Биедрон, чието създаване той обяви преди броени дни, на 3 февруари, зае третото място в проучване на общественото мнение. Това потенциално усложнява перспективите на управляващите консерватори за спечелване на парламентарните избори по-късно тази година.

Бившият кмет на северния град Слупск Роберт Биедрон, на 42 г., представи новата си „пролетна” партия в неделя с програма, която включва либерализиране на строгите закони на Полша за абортите, премахване на въглищата до 2035 г. и облагане на мощната католическа църква. 

Проучване, публикувано късно във вторник от частния оператор TVN, първото от старта на партията, показа подкрепата на 14%. Управляващата партия „Право и справедливост“ (ПИС) е с 29%, което е с един процент по-ниско от януари.

За основната центристка опозиционна група, която се състои от Гражданската платформа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и една по-малка пробизнес партия подкрепата пада с 5 пункта до 20%, показва проучването на Kantar Millward Brown.

Една от най-големите евроскептични партии на власт в Европа – “Партията за справедливост”, приветства нарастващата популярност на Биедрон, бивш активист за правата на гейовете, тъй като има потенциал за по-нататъшно разединеняване на опозицията в Полша.

Идването на “Пролет”, със силно проевропейската й платформа, може да се превърне в заплаха за управлението на “Партията на справедливостта”, ако съживи избирателите извън традиционния центристки електорат, които са ядосани за нарастващия конфликт на правителството с Европейския съюз.

“Вярно е, че партията на Биедрон изяжда центристката подкрепа”, заяви Анна Матерска-Сосновска, политолог от Варшавския университет. “И ПИС ще се тревожи още повече, ако младежите и тези, които не гласуват бъдат мобилизирани.”

Полша, която провежда парламентарни избори през есента, има едно от най-ниските нива на гласуващи в Европа. До голяма степен това се дължи на партийната политика и наследенотонедоверие към държавните институции след десетилетия на комунистическо управление.

“Партията на справедливостта”, която е на власт от края на 2015 г., твърди, че се е опитала да подобри функционирането на държавата, като преразгледа съдебната система и обществените медии, но критиците и в страната, и в чужбина я обвиняват в авторитарна власт. Правителството се сблъсква с безпрецедентни процедури от страна на Брюксел във връзка със спазването на стандартите на ЕС за върховенство на закона.

Биедрон каза, че ако бъде избран, той ще създаде “Комисия за истината и помирението”, по подобието на създаден в Южна Африка орган след края на апартейда. Комисията ще се опита да проучи всяка злоупотреба с власт от страна на правителството на “Партията на справедливостта”.

“Ние ще държим отговорни онези, които са подкопали основните права и свободи”, заяви той на поддръжниците си в неделя, цитиран от държавната “Полска информационна агенция” (PAP).

През последните месеци “Партията на справедливостта” се бори с редица скандали – местните медии я обвиниха, че е позволила прекомерно високо заплащане в централната банка, участва в мрачен бизнес с недвижими имоти и в корупция в регулаторния орган на финансовия пазар.

Управляващата партия отрича всичко.

Въпреки че рейтингите й леко се понижиха от края на миналата година, тя остава най-популярната партия в Полша на фона на стабилния икономически растеж, ниската безработица и подкрепата на гласоподавателите за призивите й за по-консервативни ценности в обществения живот.

* Източник: Ройтерс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.