Професия „разследващ журналист“ в Русия – опасно за живота занимание

Професия „разследващ журналист“ в Русия – опасно за живота занимание

SHARE

Разследващите журналисти в Русия са решени да продължат своята работа, въпреки физическите заплахи и тормоза срещу тях. Заплашвани, нападани и дори убивани, журналистите, които са критични към официалните руски власти, водят опасно съществуване от началото на 90-те години на XX век. По данни на Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк, 28 журналисти са били убити в Русия от 2000 г.

 

 

Онлайн базираният сайт за разследваща журналистика „Проект“ е специализиран в разкриване на дейността на частни паравоенни организации, които действат в Африка и Близкия изток. Групата „Вагнер“ влезе в светлината на прожекторите със своята дейност в Сирия, а миналата година трима руски журналисти бяха убити в Централноафриканската република, докато са разследвали дейността на наемниците. Базата на „Вагнер“ в Ростов на Дон е строена от компания, близка до бизнесмена Евгени Пригожин. Това може да се окаже много опасно. Журналистите от „Проект“ са получили заплахи за физическа саморазправа на електронната си поща.

 

 

Роман Баданин – главен редактор на сайта за разследвания „Проект“:
„Проблемите за разследващите медии включват физически натиск във всичките му форми. Шпиониране и събиране на информация за нашите служители. Анонимни заплахи. Заплахите се появиха, когато започнахме да пишем за бизнесмена Евгени Пригожин. Другата форма на тормоз са кибератаките“.

 

 

Неидентифицирани лица опитали да проникнат в личните акаунти на журналистите във Фейсбук, Телеграм и в пощите им в Гугъл, а един от тях е бил заснет с видеокамера от неизвестен мъж на улицата. Кампанията на тормоз се засилила през септември, когато в „Проект“ публикували разследване за дейността на „Вагнер“ в Либия.

 

 

Публичното разкриване на заплахите е начин за справяне с проблема, разкрива Иван Голунов, разследващ журналист, който бе задържан този юни по фалшиви обвинения за притежание на наркотици. 36-годишният Голунов, разкрил случаи на корупция сред висши служители на московското кметство, бе освободен след мащабна кампания на обществен натиск и протести, обхванала цялата страна. Оказа се, че е паднал жертва на корумпирани полицаи. Президентът Путин уволни двама генерали от полицията, а други служители са обект на разследване и са отстранени от работа. Сега обаче Голунов трудно може да върши работата си, тъй като е разпознаван навсякъде.

 

 

Иван Голунов – разследващ журналист:
„Когато отида на някое място сега, хората се тревожат и ме разпознават. Питат се дали работата ми е свързана с тях по някакъв начин. Публичност и разследваща журналистика. Широката публичност може да се окаже пречка за журналиста да си върши работата“.

 

 

Макар и бавно, обществените нагласи в Русия спрямо разследващата журналистика се променят, тъй като хората разбират, че разкритата истина засяга в голяма степен самите тях.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.