SHARE

Като човек, който вярва, че туризмът е основен сектор за развитие на българската икономика и че трябва да има баланс между развитието на икономиката и опазването на околната среда, и като сноубордист, който не обича да прекарва половин ден в чакане на опашки, съм против взетото решение вчера и ще ходя на протест днес!

Ако наистина капацитетът на кабинковия лифт беше проблемът, който трябва да решим за Банско, има две много прости решения: 1) да се построи нов кабинков лифт на съществуващото трасе с много по-голям капацитет или 2) да се построи нов кабинков лифт в директно съседство на съществуващия, като се разширят даже съществуващите лифт станции, което реално е и по-евтино като решение, отколкото да се строят изцяло нови. Ако едно от двете решение беше взето вчера, бих се радвал много, защото нямаше да чакаме на такива дълги опашки за лифта.

Реално обаче това не се случи, а и истинските проблеми на ски курорта не бяха засегнати въобще:

Липсата на цялостна стратегия за развитието на Банско като курортен град. Целият облик на Банско е започнал да прилича на планинска Тихуана (най-ужасния град в Мексико) заради издаване на всевъзможни разрешителни за строеж на апартхотели без какъвто и да е баланс между хотели и капацитет на ски курорта. Реално този подход е обречен да доведе до незапълнени хотели и ниски цени, независимо колко писти има в планината.

Липсата на прозрачност на концесионера на ски курорта, както и липсата на проверка на съществуващите нарушения при строителството и изпълнението на концесионния договор е също основен проблем. Този концесионер е пореден пример за български схемаджия, който се фокусира върху евтино овладяване на публичен ресурс по най-непрозрачния начин през политици, за да постигне краткосрочна печалба.

Никой от правителството не се запитва какво Банско може да предложи, което другите курорти не могат. Ако отговорът просто е още евтини хотели и още писти, ние обричаме хората в Банско да са с най-ниските доходи от всички други курортни градове в Европа. Това вече знаем, че го можем!

Разбира се, ако основната цел вчера беше да се задоволят краткосрочните цели на сивия концесионер, може да се води вчерашната стъпка и за успех. Лошото е, че един път като го направим грешно, връщане няма. Морските ни курорти вече привличат най-бедните аглийски туристи, сега се заформя същото да направим и в Пирин. Ако бях английски турист на минимална заплата в Лондон, бих се зарадвал вчера – ще мога дълго още да карам ски, без да харча много в Гето ски курорта на България.

Автор: Кирил Петков
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувстваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.