Привърженици на Тръмп проникнаха в сградата на Капитолия

Привърженици на Тръмп проникнаха в сградата на Капитолия

SHARE

Безредици прекъснаха заседанието, на което американският Конгрес трябваше да потвърди победата на Джо Байдън в президентските избори в САЩ.

Малко след 21 ч. българско време полицията нареди евакуиране на хората от офиси на Конгреса, след като привърженици на действащия президент Доналд Тръмп събориха част от бариерите, поставени пред Капитолия, и проникнаха в сградата.

Демонстрацията в подкрепа на Тръмп започна малко преди заседанието на Конгреса.

Президентът обяви, че никога няма да признае поражение от Байдън и подкани – безрезултатно – вицепрезидента Пенс да спре процедурата за утвърждаване на Байдън.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената – Мич Макконъл заяви, че “гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли” за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена “ще навредят завинаги на републиката”.

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, също по-рано, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Преди малко кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.