Президентът започва консултации за парламентарните избори

Президентът започва консултации за парламентарните избори

SHARE

Държавният глава Румен Радев започва консултации за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.

В рамките на днешния ден президентът ще обсъди с представители на здравните власти и лекарското съсловие необходимите мерки за да се гарантира правото на глас и здравето на гражданите при провеждането на вота в условията на пандемия.

Последователно Румен Радев ще разговаря на “Дондуков” 2 с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Държавният глава ще се срещне и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.

Целта е да се обсъди провеждането на безопасни избори в условията на пандемия.

Преди месец Радев анонсира, че би насрочил парламентарния вот на 28 март, непосредствено след изтичането на мандата на настоящото Народното събрание. В последствие стана ясно, че ще се проведат консултации по темата с отговорните институции, като бе даден и анонс от екипа на “Дондуков” 2, че не се изключва посочената дата да бъде преосмислена.

Датата на изборите се насрочва с указ 60 дни преди провеждането им, а според Конституцията вотът не може да се проведе по-късно от два месеца след края на мандата на Народното събрание, т.е. това трябва да се случи до края на месец май.

В хода на консултациите се очаква държавният глава да проведе разговори и с ръководството на ЦИК.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.