Президентът ще проведе консултации с парламентарно представените партии

Президентът ще проведе консултации с парламентарно представените партии

SHARE

Парламентарно представените партии са поканени днес от президента Румен Радев на консултации за организацията на предстоящите парламентарни избори.

Съуправляващите „Обединени патриоти“ вече заявиха, че няма да се отзоват на поканата на държавния глава.

Всички партии, представени в настоящото Народно събрание, са поканени от Радев, но Борис Ячев – съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“, обяви пред БНР, че няма да отидат на „Дондуков“ 2. Причината: консултациите те определят като безпредметни.

„Защото тези консултации трябваше да бъдат направени преди той публично да оповести датата 28 март. Ако има дебат, той трябва да бъде на тема – не самата дата за провеждане на изборите, а по-скоро промени в правилата за провеждане на избори в условията на пандемия“, каза Ячев.

Първи на „Дондуков“ 2 са от партия ГЕРБ. На срещата ще отиде вицепремиерът Дончев.

Корнелия Нинова ще представлява БПС.

От ДПС също ще участват в последователните срещи.

Партия „Воля“ също ще уважи поканата, за да чуе аргументите за датата 28 март.

„Другите аргументи, с които сега се опитва да отложи изборите и след това ще излезем с официална позиция“, каза Марешки, също за БНР.

Последни по ред са поканени от партия “Атака”.

Това, което президентът ще постави пред партиите, са необходимите законодателни промени, които да осигурят правото на глас на карантинираните българи; въвеждане на гласуване по пощата за тези зад граница и регламентиране на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

Тези теми срещат по-широко одобрение след проведените до момента разговори при президента.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.