Президентът Румен Радев поиска и получи оставката на шефа на НСО

Президентът Румен Радев поиска и получи оставката на шефа на НСО

SHARE

Оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев поиска президентът във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк “Росенец”.

Президентът Радев настоя и  за отмяна на тези писма.

Малко по-късно началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка, съобщиха от НСО. Това стана часове след като тя му беше поискана от президента Румен Радев след поредицата скандали, в които службата беше замесена покрай охраната, която извършва на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

 

“Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата”, се казва в изявление на Станчев, разпространено до медиите.

 

Той отбелязва, че по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде, казва генералът.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.