Пред полупразната пленарна зала президентът призова за безусловна оставка

Пред полупразната пленарна зала президентът призова за безусловна оставка

SHARE

Незабавна оставка на правителството, отказ от съставяне на екпертен кабинет с мандат от този парламент и предсрочни избори – за това настоя в обръщението си към Народното събрание тази сутрин президентът Румен Радев. Той повтори исканията си от последните почти два месеца от началото на антиправителствените протести, които тръгнаха след акция на прокуратурата в сградата на президентството.

Радев, който вчера изненадващо поиска да се възползва от правото си да се обърне към депутати и народа в първия ден на есенната парламентарна сесия, беше принуден да говори пред полупразна зала. Депутатите от управляващата коалиция ГЕРБ – “Обединени патриоти”, както и представителите на “Воля” на Веселин Марешки, демонстративно напуснаха залата в момента, когато той излезе на трибуната, заставяйки го да изчака излизането им пред телевизионните камери, излъчващи пряко заседанието. От залата – традиционно за последните години – отсъстваше премиерът Бойко Бориксов, нямаше и министри от кабинета му.

 

Президентът реагира на действията на мнозинството с репликата: “Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън”.

В словото си държавният глава повтори тезите си от последните два месеца – за дълбоката морална и институционална криза в обществото, за растящата дистанция между граждани и управляващи и за тежките проблеми на управлението – корупция, неефективност, срив на институциите, бедност и криза н здравеопазването и образованието. Той припомни, че преди година е говорил пред парламента по тези въпроси, но думите му били отминати и затова сега се е стигнало до исканията за оставки.

“Не липсата на нова Конституция и на Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване на устоите на държавността и корупцията”.

“Очаквам от българския парламент да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя, да не подменя обществения дневен ред, това, което днес иска обществото, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнение за нова Конституция и Велико народно събрание, които имат за цел единствено спасяване на днешното правителство. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората, заяви президентът.

По думите му дебати и за промени в Конституцията, и за превръщането на държавата в страна с върховенство на правото, реално разделение на властите и ефективни, отчетни и работещи институции, са необходими. Подчерта обаче, че те трябва да се състоят в следващо Народно събрание, а решенията да се взимат от парламент и правителство с необходимия кредит на доверие.

 

“Хилядите хора отвън днес са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна, че в България се роди силно гражданско общество, което ще търси решения за истинско европейско бъдеще на България, което ще изисква морал в политиката и ще бъде безкомпромисно към всеки управляващ, дръзнал да предаде обществения интерес”, заяви държавният глава.

Румен Радев обяви оставките за неизбежни, тъй като хората са излязли “от хипнозата на пропагандата” и допълни: “Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен мирния, нормалният политически акт на оставка при загуба на доверие”.

Той обаче призова парламента да предотврати съставянето на експертен кабинет с мандат на някоя от парламентарните сили с аргумента, че това би било “опит на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира”.

Президентът се обърна с призив към към протестиращите и към полицията да не допускат насилие и да не се поддават на провокации.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.